Най-голямата компания в модната индустрия - испанската Inditex, ще съкрати временно 25 000 души от персонала си, зает в нейните магазини в Испания, ако извънредното положение в страната бъде удължено след 15 април.

Това става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от Reuters. То идва като още едно доказателство за тежкия икономически ефект на коронавируса.

Засега заетите в логистиката, администрацията и производствените операции няма да бъдат засегнати, е посочил източник от групата.

Испания обяви 15-дневно извънредно положение в борбата с пандемията, като нареди затварянето на баровете, ресторантите, на повечето магазини, както и ограничение на транспорта.

Магазините на Inditex, включително на най-голямата ѝ марка Zara, също не работят от миналата събота, въпреки че компанията продължава да плаща заплати на служителите си.

Inditex е основана през 70-те години на миналия век. Освен Zara и Bershka под нейната шапка са още марките Massimo Dutti, Oysho Pull and Bear и Stradivarius. Нейният създател - предприемачът Амансио Ортега, е сред най-заможните хора в света.

Inditex вече струва 90 милиарда евро

Най-голямата компания в модния бранш вече струва 90 милиарда евро

Акциите на собственика на Zara са поскъпнали с 30% от началото на годината