Най-голямата компания в модната индустрия и дружество номер 1 по капитализация на испанския пазар - Inditex, е записала значително поскъпване на акциите си от началото на годината.

За първите осем месеца ценните книжа на производителя, който държи брандовете Zara и Bershka, са добавили 31% към стойността си, съобщава испанското издание Expansión. Така пазарната оценка на Inditex достига 90 милиарда евро.

През тази седмица предстои дружеството да публикува финансовите си резултати за второто фискално тримесечие. Представянето на Inditex през първото тримесечие изненадаха позитивно инвеститорите с по-добро представяне от очакваното.

Според прогнозите на анализаторите продажбите на испанския гигант за второто тримесечие ще бъдат в размер на 6,895 милиарда евро при такива от 6,371 милиарда евро за същия период на предходната година.

Очакванията са нетната печалба на Inditex да бъде в размер на 827 милиона евро при такава от 741 милиона евро година по-рано, което е увеличение с 12% на годишна база.

Към 9 септември акциите на Inditex се търгуват на цена от 28,79 евро на фондовия пазар в Испания.

Основаната през 70-те години на миналия век компания е световен лидер в модната индустрия днес, като изпреварва шведския си конкурент H&M. Освен Zara и Bershka под нейната шапка са още марките Massimo Dutti, Oysho Pull and Bear и Stradivarius.

Нейният създател - предприемачът Амансио Ортега, е сред най-заможните хора в света и е втори по богатство в Европа след французина Бернар Арно.

Амансио Ортега купи нова офис сграда в САЩ. Този път за $230 милиона

Вторият най-богат човек в Европа с нова покупка на имот в Щатите. Този път за $230 милиона

Тя се намира в Сиатъл