Изкупните цени на млякото в Европейския съюз продължават да се покачват. Средно по 34,37 евроцента плащат големите преработватели на своите доставчици.

Средната цена се изчислява всеки месец въз основа на данните, подавани от 17-те най-големи компании в Северна и Централна Европа. Става дума за стандартно краве мляко с 4,2 процента мазнини и 3,4 на сто белтъчини.

Най-голям ръст на изкупната цена е регистриран във Великобритания и Франция, където през август мандрите плащаха средно по 1,5 до 2 цента повече. За септември и октомври тази година се очаква ново повишение, предимно в Дания, Холандия и Германия. Мандрите в тези държави смятат да подобрят плащанията си към доставчиците с 0,5 до 2,2 цента на килограм.

През септември във Франция имаше ръст от половин цент, но през октомври и ноември повишение няма да се регистрира, според анализатори. Експертите са на мнение, че въпреки положителната тенденция, до края на годината няма да бъде достигнато нивото от 2017 година. 

Цените се определят както от търсенето на вътрешния пазар в Европа, така и от международното предлагане. През юли количеството мляко на Стария континент бележи ръст от 1,1 процента в сравнение със същия месец на предходната година, пише agro.bg.

Увеличение на доставките има и при другите големи производители като Аржентина, Нова Зеландия, Уругвай и Съединените щати. Единствено от Австралия се съобщава за по-малки количества в резултат на сушата и недостига на свежи фуражи.