Затварянето поради авария преди няколко дни на един от най-големите заводи за втечнен природен газ в САЩ, на Freeport LNG, за най-малко три месеца, ще "извади от пазара" 1,2 милиона тона втечнен природен газ (LNG) на месец.

А тези обеми ще бъдат оскъдни през предстоящия отоплителен сезон, което съответно ще се отрази и на нивото на цените на газа. Това коментира пред РИА Новости зам.-ръководителя на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

От американската компанията вчера обявиха, че заводът ще бъде затворен след станалия там пожара на 8 юни за поне три месеца, вместо първоначално обявените три седмици, а пълното му възстановяване се очаква не по-рано от края на годината. След това съобщение, борсовата цена на газа в Европа скочи с 20%, надхвърляйки 1000 долара за 1000 кубически метра газ.

Един от най-големите производители на втечнен газ в САЩ "излезе от строя"

Един от най-големите производители на втечнен газ в САЩ "излезе от строя"

Европа загуби основна алтернатива на руския газ за поне три седмици

"Капацитетът на завода е около 15 милиона тона годишно втечнен газ, т.е. съответно около 1,2 милиона тона месечно отпадат (временно) от пазара - което е 1,6-1,7 милиарда кубически метра природен газ в газообразно състояние на месец. (За сравнение, потреблението на газ от България е около 3 млрд. куб. метра годишно).

Посоченият обем газ, който излиза от пазара, представлява около 20% от експортния капацитет на САЩ. Това са сериозни обеми, които страните, които очакват внос на втечнен газ от САЩ няма да получат - особено през предстоящия отоплителен сезон - и това, разбира се, ще повиши цените му", смята Гривач.

Експертът обяснява още, че независимо от намаленото към момента търсене на природен газ в глобален мащаб и особено в азиатските страни, сега цените на синьото гориво вече са на нива, в пъти по-високи от предишни години в началото на летния период.

Компанията Freeport LNG е създадена през 2002 г. от милиардера Майкъл Смит и се занимава с преработка на газ за компании като BP, JERA, Kansai Electric, Osaka Gas, SK E&S и TotalEnergies. Компанията осигурява около 20% от преработката на втечнен природен газ (LNG) в САЩ.