Настоящата година беше слаба за търговците в САЩ, особено за веригите от физически обекти. От януари досега почти 10 хил. обекта са затворили врати, а ново излседване допуска, че този феномен ще продължи да се наблюдава и през 2020 г.

Всъщност от началото на 2019 г. бяха поставени някои рекорди. Още през февруари веригата Payless ShoeSource подаде молба за обявяване в несъстоятелност и обяви, че ще затвори 2500 магазина, което може да е най-голямата ликвидация в историята.

Плашещ скок на фалитите в Германия

Плашещ скок на фалитите в най-важния търговски партньор на България

Потъването на големите компании може да повлече и по-малките доставчици

А броят на закритите обекти не може да бъде компенсиран от новооткритите такива, които в периода януари - октомври са около 3500 магазина.

Прогнозата за следващите между 18 и 24 месеца също е мрачна. Според FBR през този период ще бъдат затворени до 30% от сега съществуващите физически обекти. Причината за това е забавянето на търсенето и промяната на потребителските навици, които все повече се насочват към пазаруването онлайн.

За да забавят срива, породен от отлива на потребители, някои молове в страната започнаха да използват паричните си резерви. Сред тях е Simon Property Group, които вече наливат ликвидност в някои закъсали обекти, използвайки собствените си резерви на стойност почти 7 млрд. долара.

България е сред лидерите по увеличаване на фалитите

България е сред лидерите по увеличаване на фалитите

Прогнозата за растежа на българската икономика догодина беше понижена от кредитния застраховател Euler Hermes

Същевременно много от физическите магазини имат високо равнище на задлъжнялостта, което допълнително ускорява техния край и което ще продължи да тежи на целия сектор на търговията през следващата поне година и половина.