Румъния ще има нов най-богат човек, след като технологичният гигант UiPath, създаден в северната ни съседка през 2015 година, направи дългоочакваното си първично публично предлагане на акции (IPO) на Нюйоркската фондова борса.

След като във вторник компанията повиши диапазона на целевата единична цена на книжата, ден по-късно тя обяви, че ще продава акциите на стойност от 56 долара при първия ден от търговията им. Това стана ясно от официално съобщение на UiPath, цитирано от сайта Romania Insider.

Общо по време на IPO-то ще бъдат продадени 23,89 милиона акции, като при тази единична цена това означава румънският еднорог да привлече капитал от 1,33 милиарда долара. Това ще постави капитализацията на UiPath на равнище от 29 милиарда долара.

14,47 милиона от книжата ще бъдат продадени от настоящите акционери в компанията за 810 милиона долара. Основният сред тях е нейният съосновател Даниел Динес, който ще пусне на борсата около 1,38 милиона книжа на UiPath. Срещу тях той трябва да получи 77 милиона долара.

След продажбата им, Динес все още ще притежава около 109,5 милиона акции на UiPath, които според обявената цена за IPO-то ще струват 6,1 милиарда долара. Това ще направи технологичният предприемач не само най-богатият румънец заедно с бившият тенисист Йон Тирияк, но и един от най-заможните хора в Централна и Източна Европа.

Ако богатството му нарасне до 6 милиарда долара, Даниел Динес ще е най-заможният човек в региона след наследниците на Петр Келнер. Неговото нетно състояние според последните изчисления на Forbes надхвърля 17 милиарда долара.

UiPath се цели към капитализация от $28 милиарда при IPO-то си

Румънският ИТ гигант UiPath се цели към $28 милиарда оценка при дебюта си на борсата

Компанията е на финалната права преди листването си на фондовия пазар

След него се нареждат още един чех - Даниел Кретински, както и полякът Михаил Соловов, които управляват активи за около 4 милиарда долара всеки.

UiPath е основана през 2005 година в Букурещ от Даниел Динес, като основно тя се занимава с т.нар. роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Преди около три години централата ѝ е преместена в САЩ. Към момента компанията има над 6300 клиенти, сред които Amazon, Bank of America и Verizon, както и 400 000 потребители.

За две години броят на служителите ѝ се е увеличил 16 пъти, като към днешна дата за нея работят повече от 2500 души. UiPath стана първият технологичен "еднорог" от Румъния, а собственикът ѝ Даниел Динес - първият румънски милиардер от технологичния сектор.

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

За последната година шестима души от региона са влезли в групата на най-заможните хора в света