2020 година беше тежка за голяма част от секторите в икономиката, която беше тежко засегната от корона кризата. Въпреки че негативния ефект от нея не е минал, а страните все още не са се възстановили до предкризисните си нива, ситуацията за най-богатите хора в света изглежда доста по-различно.

През изминалите 12 месеца те са забогатели с над 5 трилиона долара до общо 13,1 трилиона долара. Така към април 2021 година в света живеят рекорден брой милиардери - 2755 души или с 660 супербогаташи повече в сравнение с година по-рано. 

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) не остават далеч от тази тенденция. Доказателство за това е, че между април миналата година и същия месец на 2021 година в региона са се "родили" шестима нови милиардери - рекорден брой от години насам.

Според традиционната класация за най-заможните хора на света на престижното издание Forbes четирима от тях са от Чехия, а двама - от Полша. А тяхното общо нетно богатство възлиза на 11,3 милиарда долара.

Кои са те?

Новите милиардери на Източна Европа развиват бизнес основно в две индустрии - информационни технологии и имоти. Повечето от новите супербогаташи на Чехия всъщност са руски граждани, които живеят и управляват компаниите си от европейската членка.

Такъв пример е най-богатият от тези шестима милиардери - Сергей Дмитриев. Според изчисленията на Forbes към април 2021 година неговото нетно състояние е изчислявано на 3,8 милиарда долара. Това го превръща в третият най-заможен човек в Чехия след наскоро починалия Петр Келнер и Даниел Кретински, както и четвъртият в ЦИЕ.

Дмитриев е съосновател на технологичната компания JetBrains, оперираща от 2000 година. Предлаганите от нея софтуерни инструменти са ползвани от над 10 милиона разработчици в света. Компанията е базирана в Прага, като неговият бизнес партньор Валентин Кипятков, също руснак, се нареди заедно с Дмитриев сред новите милиардери в региона. Той управлява активи за 2,7 милиарда долара.

JetBrains превърна основателите си в милиардери

Чешкият старт-ъп, превърнал основателите си в милиардери без помощта на инвеститори

Компанията е оценявана на 7 милиарда долара

Едуард Кучера е единственият сред четиримата нови милиардери от Чехия, който е роден в страната. Той е един от двамата основатели на компанията за киберсигурност Avast Software. Между 2006 и 2014 година той е председател на дружеството. Сега е само член на борда на директорите ѝ. Богатството му възлиза на 1,1 милиарда долара.

Едуард Кучера

Източник: Wikipedia

Едуард Кучера

Четвъртият милиардер от Чехия е белгийският бизнесмен Ян Ван Гийт. Той е основател на дружеството с дейност в областта на имотния сектор VGP. То е специализирано в управлението на индустриални паркове, като портфолиото ѝ включва обекти в 12 европейски държави. Ван Гийт основава фирмата в Чехия през 1998 година.

Двамата супербогаши от Полша, които влизат в списъка на Forbes, управляват активи на стойност от 1,3 милиарда долара всеки.

Първият от тях е Рафал Брзоска. Той е основател на местния оператор на автоматични пощенски станции InPost. Компанията има над 11 000 такива станции в страната. През януари InPost излезе на борсата в Амстердам и набра капитал над 3 милиарда долара.

InPost купува Mondial Relay за 565 милиона евро

Полски лидер навлиза на 6 пазара в Западна Европа след сделка за 565 милиона евро

Компанията ще добави още около 16 000 автомата за вземане на пратки към своята мрежа

Другият е Збигниев Журосек, който е собственик на дружеството Atal, опериращо на имотния пазар в Полша. То е основано през 1990 година, като първоначално е доставчик за производители в модната индустрия преди да се насочи към имотния сектор. Журосек управлява със сина си и фирмата за залагания STS.

А ето и кои са останалите милиардери в Централна и Източна Европа според тазгодишното издание на класацията на Forbes:

Чехия

Петр Келнер - $17,5 милиарда

Келнер беше най-богатият човек в региона през последните няколко години. Той управляваше инвестиционния фонд PPF, който управляваше голямо портфолио от компании в областта на телекомуникациите, медиите и финансовия сектор. Чрез него Петр Келнер беше собственик на Telenor в България и в региона, както и на групата на bTV. В края март той загина в инцидент с хеликоптер в САЩ. Все още не е ясно кой ще наследи неговото богатство.

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Бъдещето на фонда PPF, както и на активите му, изчислявани на милиарди, все още не е ясно

Даниел Кретински - $4,1 милиарда

Кретински притежава 95% от най-голямата енергийна група в Централна Европа - EPH. За нея работят над 25 00 души. Той е и акционер в търговската верига Metro.

Снимка 525954

Източник: epholding.cz

Андрей Бабиш - $3,5 милиарда

Избраният през 2017 година за премиер Бабиш е наричан чешкият Доналд Тръмп. Той успява да натрупа богатството си благодарение на компанията Agrofert, която оперира над 210 дружества в различни сектори - от земеделие, през възобновяема енергия до медии.

Останалите трима чешки милиардери са:

  • Павел Паудиш - 2 милиарда
  • Павел Тукач - 1,7 милиарда
  • Марек Дошпива - 1,2 милиарда

Унгария

Лориник Масзанос - $1,5 милиарда

Месзанос е собственик на компания за изграждане на инфраструктура за енергийния сектор. Днес ръководеното от него дружество е най-голямото в сектора в Унгария.

Шандор Чсани - $1,2 милиарда

Той е главен изпълнителен директор на OTP Bank от 1992 година, а също така и най-големият инвеститор в селскостопанския сектор в Унгария и бивш министър на земеделието.

Полша

Михал Соловов - $4 милиарда

Успехът на полския инвеститор потръгва в края на 80-те години, като той има дял в строителната компания Mitex. През 2002 година тя е продадена на френската Eiffage. Соловов има редица инвестиции на фондовия пазар в родината си.

Джерзи Старак - $3,6 милиарда

Той е член на борда на най-големият фармацевтичен производител в Полша Polpharma.

Томаш Биернацки - $3,2 милиарда

Биернацки е основател на най-голямата верига за хранителни стоки в родината си Dino Polska.

Зигмунг Солорс-Зак - $3,2 милиарда

Той е основател на Polsat - един от първите частни телевизии в Източна Европа. Днес тя е част от Cyfrowy Polsat - водещ телевизионен оператор в Полша.

Доминика Кулчик - $2,1 милиарда

Снимка 410826

Източник: Wikipedia

Доминика и нейният брат Себастиан наследяват богатството си от своя баща Ян, който умира през 2015 година. През 2016 година тя получава по-голямата част от сумата, която семейството получава след продажбата на дела на Ян в международния гигант SAB Miller.

Румъния

Йон Тириак - $1,7 милиарда

Тириак започва собствен бизнес в Германия, а след 1990 година основава първата частна банка в северната ни съседка Banca Tiriac. Той притежава голяма колекция от луксозни автомобили, включително шест Rolls Royce Phantom.

Словакия

Иван Чренко - $1,7 милиарда 

Той е първият милиардер на Словакия, забогатял от бизнес в имотния сектор. Компанията му HB Reavis изгражда първите бизнес центрове в Братислава и най-големите молове в страната. Във Варшава строи една от най-високите сгради в Европа.

Ярослав Хашак - $1,2 милиарда

Основател на инвестиционната компания Penta Investments, която има вложения в здравния и банковия сектор, в имоти и други активи.