Новината, че чешкият милиардер и най-богат човек в Източна Европа Петр Келнер е загинал в инцидент с хеликоптер в САЩ обиколи международните медии в понеделник. Скоро след нея се появиха и първите коментари какво ще се случи с неговата империя - инвестиционната група PPF, превърнала го в милиардер, както и кой може да наследи нетното му богатство, изчислявано на 17,5 милиарда долара от Forbes.

Скоро след като от компанията потвърдиха смъртта на собственика си, ръководството излезе с официално съобщение кой ще наследи Келнер. Тогава стана ясно, че на неговото място ще застане Ладислав Бартоничек, който е един от тримата акционери в PPF.

Кой застава начело на PPF след Петр Келнер?

Кой застава начело на PPF след Петр Келнер?

От инвестиционния фонд посочиха, че един от двамата останали акционери ще бъде ръководител

Петр Келнер беше собственик на 98,93% от акциите на фонда, а Бартоничек и третият акционер Жан-Паскал Дювиесарт - на съответно 0,5% всеки.

Според Ярослав Машек, който е главен редактор на водещото чешко бизнес издание Hospodářské noviny, отсъствието на Петр Келнер начело на PPF ще бъде усетено що се отнася до посоката, в която ще поеме фондът.

"Компанията има десетки хиляди служители и способни мениджъри, които ще могат за известно време да я управляват на автопилот. От друга страна г-н Келнер беше лидер, който беше много активен в управлението. Той живееше в Прага и ежедневно ходеше до офиса на PPF, за да работи там. Скоро отсъствието му ще бъде усетено, когато се стигне до стратегически решения", коментира той пред Radio Prague.

Какво ще бъде бъдещето на PPF и кой може да наследи Петр Келнер?

Според Ярослав Машек сега пред инвестиционния фонд стоят две възможности. Едната е новият лидер на групата да бъде утвърден, а семейството на Петр Келнер да се включи в управлението, така че тя да остане в ръцете на членовете на фамилията като неборсова компания.

"Другата алтернатива е отделни подразделения от PPF Group да бъдат продадени. Но това не е въпрос, който ще бъде решен в рамките на седмици. Вместо това говорим за период от между 2 до 3 години, през които бъдещето на PPF ще стане ясно", смята той.

Освен за това кой ще поеме кормилото на един от най-големите чешки конгломерати, управляващ активи за 44 милиарда евро, стои и въпросът кой ще наследи частното богатство на Петр Келнер. Засега това все още не е ясно, но логично е първи по право да бъдат неговата втора съпруга Рената и четирите му деца.

Според нотариуси, цитирани от чешки медии, процедурата по подялбата на богатството от 17,5 милиарда евро на чешкия магнат ще отнеме месеци. При по-спорни и сложни ситуации, процедурата може да отнеме и години. Основно въпросът е дали Петр Келнер е оставил завещание. При липсата на такова, директни негови наследници стават съпругата и децата му, които ще се наредят сред най-богатите хора в Чехия и в Източна Европа.

Защо милиардер от Източна Европа инвестира в един от най-губещите сектори в САЩ?

Защо милиардер от Източна Европа инвестира в един от най-губещите сектори в САЩ?

В рамките на седмица той купи част от две американски вериги със загуби за стотици милиони

Преди това да стане ясно, в момента на първо място по нетно състояние в страната е бизнесменът Даниел Кретински, който управлява активи за 4 милиарда долара. В неговия холдинг влизат 70 компании, включително енергийното дружество EPH. Петр Келнер е един от хората, които помагат на Кретински да изградят бизнеса си, който включва и дял от веригата Metro.

Как Петр Келнер се превръща в най-богатият източноевропеец?

Келнер е един от предприемачите, успели да се възползват по най-добрия начин от първите бизнес възможности след падането на комунизма в Източна Европа, свързани с процеса на приватизация в бившата Чехословакия.

В началото на 90-те години Келнер, който рядко има публични изяви и почти не говори пред медиите, става съосновател на чешкия Пръв приватизационен фонд. Чрез PPF заедно с останалите акционери във фонда допреди това държавното дружество е приватизирано.

Петр Келнер официално става собственик на bTV до средата на годината

Петр Келнер официално става собственик на bTV до средата на годината

От CME очакват сделката да бъде приключена до лятото

Групата бързо разширява операциите си, като навлиза на пазарите в Словакия и Русия и инвестира в различни сектори - от телекомуникации, през банки и застраховане, до минна индустрия.

Към днешна дата фондът PPF е собственик на кредитора Home Credit, както и на група от телекоми в Централна и Източна Европа, включваща Telenor в региона и в България, както и O2 в Чехия. От миналата година групата е собственик и на медийната Central Media Group, която включва 30 телевизионни канала в Чехия, Румъния, Словакия, Словения, както и в България в лицето на медиите в групата на bTV.