Навсякъде в САЩ продажбите на дребно са под натиск, а повечето от компаниите в сектора на търговията са изправени на ръба на фалита. Безработицата расте и застрашава още повече продажбите на най-големия потребителски пазар в света. И точно в тази ситуация един милиардер от Източна Европа инвестира в този сектор в Щатите, но защо?

Най-лесният отговор на този въпрос е "изгодната цена". На 11 май инвестиционната фирма Vesa Equity, контролирана от Даниел Кретински, сключи сделка за придобиването на 5% от верига номер 1 в търговията с потребителски стоки на американския пазар - Macy's.

Само седмица по-късно дружеството купува и 6% от магазините за търговия със спортни обувки Foot Locker, чиито акции се сринаха с една четвърт през последните месеци.

Даниел Кретински придоби част от американската Macy's

Чешки милиардер и акционер в Metro купува част от верига универсални магазини №1 в САЩ

Цената на сделката не е ясна

И преди разразяването на пандемията, която принуди Macy's да спре работа в 775 свои обекта, компанията се намираше в затруднено финансово положение и пристъпи към затварянето на 125 магазина и да се обърне повече към онлайн търговията. След разразяването на коронакризата от компанията предупредиха, че може да отчетат до 1,1 милиарда долара загуба само за първото тримесечие.

От Foot Locker също са тежко засегнати от пандемията, като на 22 май дружеството отчете 98 милиона долара загуба за периода януари-март в сравнение с печалба от 172 милиона долара за същия период на 2019 година.

Но кой е човекът зад тези сделки?

През последните няколко години като един от най-заможните хора в Източна Европа Кретински успешно се изявява като инвеститор, насочващ се към индустрии, които останалите отбягват. За това време той успява да направи вложения в електроенергийния сектор, през търговията с бързооборотни стоки, до медийния сектор, включително купува част от приватизираната Royal Mail във Великобритания.

Изглежда стратегията му е печеливша, като само за последните три седмици нетното богатство на Даниел Кретински е нараснало със 100 милиона долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Милиардерът прави вложения, както в отхвърляни от останалите сегменти, като добивът на въглища, така и във влиятелни медийни групи, включително чешки вестници и участия във френските Le Monde и Paris daily.

Даниел Кретински купува част от германска медийна група

Чешки милиардер, опитал да купи Metro, прави голям залог на медийния пазар в Европа

Въпреки че през последните години тези инвестиции му помагат да натрупа състояние от 1,8 милиарда долара, Кретински често става и обект на критики. Журналисти от Le Monde излязоха с остра реакция за източника на средствата за закупуването на дела в медията и обвиниха бизнесменът, че използва пари, спечелени от изкопаеми горива.

През миналата година Кретински, заедно с дългогодишния си инвестиционен партньор Патрик Ткач, предложи 5,8 милиарда евро за придобиването на Metro. Офертата им беше отхвърлена от управителния съвет на компанията. Чрез дружеството EP Global Commerce притежават 10,9% от акциите на Metro.

Даниел Кретински започва кариерата си като адвокат в чешката частна банка J&T през 1999 година, където печели по 900 долара месечно. Десет години по-късно той прави голяма крачка към енергийния пазар с дружеството EPH, като в това начинание му помага най-богатият източноевропеец - Петр Келнер.

Компанията придобива газопровод, както и редица въглищни електроцентрали. През последните години EPH обръща поглед към източниците на възобновяема енергия, логистиката и сектора с недвижими имоти. Така днес корпорацията управлява 70 компании в различни страни в Европа с активи на обща стойност от 13,3 милиарда евро или 14,6 милиарда долара.

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

В последните години търговецът губи дял