Чешкият милиардер Даниел Кретински, който е най-големият акционер във веригата Metro, а през миналата година се опита да я придобие напълно, е купил дял в веригата универсални магазини номер 1 в САЩ. Той е купил 5-процентов дял в Macy's става ясно от подадени до регулаторите документи, цитирани от New York Post.

Сделката е била извършена чрез инвестиционната му компания Vesa Equity, като след нея акционерът ще има право да участва в заседанията на ръководството на веригата.

Говорителят на Кретински е отказал да даде повече подробности около сделката, като стойността на придобиването също не е ясна. Акциите на Macy"s се търгуват на единична цена от 5,27 долара или с 20% надолу от началото на годината.

Metro недоволна от предложението за €5,8 милиарда

Metro недоволна от предложението за €5,8 милиарда

Според компанията, офертата подценява компанията

Даниел Кретински стои зад една от най-големите енергийни компании в Източна Европа - EPH, като също така има участие във френския вестник Le Monde и германската верига Metro, която оперира и на българския пазар.

Също така той е собственик на футболния клуб "Спарта Прага", а нетното му състояние е изчислявано на 3,4 милиарда долара според Forbes.

44-годишният милиардер започва кариерата си като адвокат в компанията J&T преди две десетилетия. Тогава той си партнира с днешният най-богат човек в Централна и Източна Европа Петр Келнер. Кретински му помага да основе собствена компания преди 11 години, като чрез нея през последните години той придоби бизнеса на оператора Telenor в региона, както и Central Media Group, част от която е и българската bTV.

През миналата година Кретински, заедно с дългогодишния му инвестиционен партньор Патрик Ткач, предложи 5,8 милиарда евро за придобиването на Metro. Офертата им беше отхвърлена от управителния съвет на компанията. Чрез дружеството EP Global Commerce притежават 10,9% от акциите на Metro.

Американската Macy's е основана през 1858 година. Днес тя е най-голямата верига универсални магазини в САЩ с 551 обекта освен в страната и още в Пуерто Рико и Гуам. Към 2017 година за нея работят 130 000 служители, а годишните ѝ приходи възлизат на 24,8 милиарда долара.

Даниел Кретински купува част от германска медийна група

Чешки милиардер, опитал да купи Metro, прави голям залог на медийния пазар в Европа