Милиардерът Даниел Кретински, който управлява притежава чешкия енергиен гигант EPH и който искаше да купи бизнеса на германската верига Metro, навлиза на медийния пазар в Европа. Той е купил минотарен дял от акциите на водеща германска компания в този сектор, съобщава Bloomberg.

Чрез компанията Czech Media (CMI), в която е мажоритарен акционер, той е придобил около 4,1% от ProSiebenSat. 1 Media, става ясно от официално съобщение на компанията.

Това е част от новата стратегия на чешкото дружество за закупуване на малки дялове в различни медийни компании в Европа. В групата са редица местни медии, като тя има и дял във френския вестник Le Monde.

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

В последните години търговецът губи дял

От своя страна ProSiebenSat. 1 Media управлява канали със съдържание на немски в родината си, както и в Австрия, и в Швейцария. В нейната група влизат kabel eins, Sat. 1, ProSieben и други. Също така тя предоставя платени телевизионни услуги. В портфолиото си тя има 15 канала и е изчислявана на 3 милиарда евро.

Даниел Кретински е един от големите инвеститори в Централна и Източна Европа, като неговото нетно богатство възлиза на 3 милиарда долара. Той притежава 50% от CMI, неговият дългогодишен инвестиционен партньор Патрик Ткач държи 40% от групата.

Чрез компанията EP Global Commerce VI, регистрирана в Германия, двамата се отправиха предложение за придобиването на веригата Metro през юни месец тази година. Тяхната оферта беше за 5,8 милиарда евро. Кретински вече притежава 10,9% от Metro.

От управителния съвет на германската верига обаче бързо отказаха предложението за придобиване. Като причина те посочиха, че офертата на EP Global Commerce "подценява" веригата.

Metro отказва предложение на чешки милиардер да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

Metro отказва предложение на чешки милиардер да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

От управителния и надзорния съвет на компанията призовават акционерите им да откажат предложението