Ръководството на германската търговска верига Metro призовава акционерите си да не приемат предложението за придобиване от компанията EP Global Commerce. Последната е собственост на чешки и словашки инвеститори, които предлагат 5,8 милиарда евро, за да придобият групата.

От EP Global Commerce, зад която стоят чешкият милиардер Даниел Кретински и словашкият му партньор Патрик Ткач, настояват че предложението им е "уникална възможност" за акционерите на Metro, която се намира в затруднено финансово положение.

Въпреки това от управителния и от надзорния съвет на Metro препоръчват техните инвеститори да не приемат направената оферта, съобщава Reuters.

"Считаме, че цената, предложена от EP Global Commerce, не отговаря на изискванията ни, тъй като тя подценява значително Metro и дори след преразглеждане на предложените условия по сделката пепоръчваме на нашите акционери да се приемат офертата", посочва главният изпълнителен директор на веригата Олаф Коч в официално становище.

След излизането на новината акциите на групата поевтиняха с 0,7% до 15,41 евро.

През юни стана ясно, че Даниел Кретински, който е сред най-големите акционери в германската група, е заявил план да закупи между 25 и 35% от акциите й пред германската антимонополна комисия.

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда

В последните години търговецът губи дял

Според законодателството в европейската страна, ако той премине прага от 30%, е задължен да отправи предложение за изкупуване и на останалите акции.

Спекулациите относно поглъщане тръгнаха още в края на август на миналата година, когато чешкият инвеститор започна да натрупва позиции в германската компания.

Първоначално Кретински и негов бизнес партньор придобиха 7,3% от акциите на Metro от семейство Дуисбург. Освен това, те имат опции за още 15,2% от фонда Ханиел. Чехът има споразумение и с Ceconomy, която притежава 6,39% от акциите. Неговата EP Global Commerce има 10,91% преди увеличението.

У нас веригата, която отвори първите си два обекта през 1999 година, има по два магазина в София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В Хасково и Добрич през 2010 година бяха открити първите два магазина МЕТРО Компакт.

Освен това компанията има и 2 специализирани бази в курортите Банско и Слънчев бряг.

Metro има 760 магазина в 25 страни в Европа и Азия.