Двама инвеститори в Metro AG са направили предложение за придобиване, оценявайки германския търговец на €5,8 милиарда, предава Bloomberg. Офертата е от чешкия милиардер Даниел Кретински чрез неговата EP Global Commerce VI GmbH и словашкия инвеститор Патрик Ткач.

"Силно сме убедени, че Metro притежава всички предпоставки да бъде успешна компания в дългосрочен план", заяви Кретински в изявление, добавяйки, че двамата са готови да направят "някои нужни промени в интерес на компанията".

Чешки милиардер се готви да купи магазините Metro

Чешки милиардер се готви да купи магазините Metro

Даниел Кретински започна да изкупува акции през миналата година и сега готви оферта за цялата компания

Metro бе сред най-големите ритейлъри в света, но се намира в трудна ситуацията. Преди две години германският гигант отдели подразделението за продажба на електроника Ceconomy. Ходът трябваше да подкрепи акциите на двете дружества, но планът се оказа неуспешен.

Междувременно компанията губи дял от дискаунтърите като Aldi и Lidl, а експозицията ѝ към ударената от санкции и ниски цени на петрола Русия натежава още повече. Това доведе до значителни загуби за най-големия акционер Franz Haniel & Cie, който вече намали дела си и се готви да излезе напълно.

Съдът отмени рекордната глоба от 15 милиона лева, наложена на "Метро"

Съдът отмени рекордната глоба от 15 милиона лева, наложена на "Метро"

"Тематичните седмици" на Lidl не са отличителен белег, смята съдебният състав

Кретински, който притежава и футболен клуб и електроразпределителното дружество EPH, вече има 10,9 процента в Metro. Милиардерът заяви, че ще приключи продажбата на бранда Real - една от последните операции по търговия на дребно, собственост на Metro, като ще фокусира дейността изцяло в търговия на едро.

Ако сделката бъде одобрена от Надзорния съвет, а след това и от регулаторите, Кретински и партньорът му обещават да не закриват магазини в Германия и в основните пазари, нито да намаляват драстично броя на заетите. Те ще продължат плановете по продажбата на бизнеса в Китай.

Metro търси купувач на бизнеса си в Китай, оценяван на между 1,5 и 2 милиарда долара

Германската Metro продава част от бизнеса си, оценяван на между 1,5 и 2 милиарда долара

Засега преговорите са на ранен етап