Германската търговска верига Metro е започнала процеса по продажба на бизнеса си в Китай, като към момента компанията разглежда различните предложения на евентуалните купувачи, съобщава Reuters, позовавайки се на запознати.

Според изчисленията подобна сделка би била в размера на между 1,5 и 2 милиарда долара. Други източници смятат, че е възможно стойността да достигне и 3 милиарда долара.

Към момента сред потенциалните купувачи са веригата за продажба на електроника Suning Holdings Group, както и операторите Wumart Stores и Yonghui Superstores. Инвестиционните компании Hillhouse Capital Group и Bain Capital също са сред потенциалните кандидати.

Говорителят на компанията в Германия коментира пред Reuters, че се водят преговори с потенциални партньори, относно по-нататъшното развитие на китайския бизнес. Той обаче не посочва повече детайли относно разговорите.

Преди време излезе информация, че китайския онлайн гигант Alibaba също преговаря с Metro за местния й бизнес.

Alibaba обмисля да купи дял от веригата за търговия на едро Metro

Alibaba обмисля да купи дял от веригата за търговия на едро Metro

Гигантът проявява интерес към операциите на дружеството в Китай, твърдят запознати

Metro има 95 обекта в Китай, както и портфолио от недвижими имоти в големите градове в страната, като Пекин и Шанхай. Продажбата е част от глобална реорганизация на бизнеса на веригата, а фокусът в момента е върху азиатската страна, тъй като там онлайн търговията се развива с бързи темпове и засяга бизнеса на традиционните търговци.

Първият обект на веригата отваря в Шанхай през 1996 година, като днес тя има над 11 000 служители там, а продажбите й за финансовата година 2017-2018 достигат 2,7 милиарда евро или 3 милиарда долара.