Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba може да придобие част от операциите на германската търговска верига Metro на китайския пазар. Това твърдят неназовани източници на Reuters.

Според тяхната информация разговорите все още са на много ранен етап и в крайна сметка може да не се стигне до споразумение. От двете компании са отказали коментар твърденията пред медията.

Вероятно интересът на Alibaba идва след като конкурентът й Tencent подписа партньорство с френската верига за търговия на дребно Carrefour.

По думите на един от източниците лидерът в онлайн търговията, който държи още платформите Taobao, TMall и приложението да доставки на храна Ele.me, търси възможност за развитие на бизнеса си в друг тип търговия.

Едно евентуално партньорство с играч като Metro би донесло възможност за допълнително развитие на производителите в групата на Alibaba Hema и Yiguo, твърдят източниците.

През 2017 година компанията купи дял от китайският оператор на хипермаркети Sun Art Retail Group срещу 2,87 милиарда долара.

За Metro подобна сделка би била добра новина, като някогашният търговски конгломерат изпитва затруднения през последните години. В резултат компанията трябваше да продаде дъщерната си компания Kaufhof, а сега търси купувач и за хипермаркетите Real.

Компанията има 95 магазина в Китай, както и активи на имотния пазар в Пекин и Шанхай.