Сделката за придобиването на бизнеса на медийната група Central European Media (CME), част от която е и българската bTV, трябва да бъде завършена до средата на 2020 година. През октомври месец стана ясно, че новият собственик на активите на дружеството в Централна и Източна Европа ще бъде PPF Group, зад която стои чешкият милиардер Петр Келнер.

Все още предстои да бъде получено одобрението на акционерите в компанията за сделката, както и някои регулаторни разрешения. Това става ясно от официално съобщение на CME, публикувано заедно с финансовите резултати на групата за последното тримесечие на 2019 година и за цялата изминала година.

В CME влизат 30 телевизионни канала на 5 пазара в региона, като аудиторията им достига приблизително 45 милиона души. В България нейна собственост на bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията е представена още в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Чешкият бизнесмен навлиза наведнъж на 5 пазара, сред които и българския

Според данните от представените финансови резултати за цялата 2019 година нетните приходи на CME възлизат на близо 694,8 милиона долара при такива от близо 703,9 милиона долара за предходната. Оперативната печалба преди амортизация (OIBDA) възлиза на 187,3 милиона долара при такава от 177,5 милиона долара за 2018 година.

За последното тримесечие на миналата година нетните приходи на групата са в размер на 225,7 милиона долара при приходи от 228,2 милиона долара за предходната. Оперативната печалба е в рамките на 68,4 милиона долара при 80,7 милиона долара за същия период на 2018 година.

Що се отнася до представянето на CME на отделните пазари, може да се каже, че нетните приходи на групата в България са 83,4 милиона долара за цялата 2019 година, което остава леко под представянето за 2018 година - 84,5 милиона долара. Причината обаче се дължи на курсови разлики между местната валута и долара, а приходите в лева нарастват с 3.9%. За трите месеца между октомври и декември миналата година нетните приходи възлизат на 25,4 милиона долара при такива от 25,3 милиона долара за последното тримесечие на предходната.

Оперативната печалба преди амортизация (OIBDA) на българския пазар е в размер на 25,7 милиона долара, което изпреварва представянето за 2018 година, когато тя възлиза на 21,6 милиона долара. За последното тримесечие резултатът е от 9,2 милиона долара при 8,5 милиона долара за октомври-декември 2018 година.

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Според словашки медии инвестиционната компания PPF е единственият кандидат за бизнеса на CME

За първи път за готвената продажба на бизнеса на CME се заговори през 2016 година. Тогава американският телекомуникационен гигант AT&T предложи 85 милиарда долара, за да придобие мултинационалния медиен конгломерат Time Warner. Част от групата на последния към този момент беше и европейската компания. CME попадна под шапката на Time Warner през 2009 година, когато тя купи 31% от нея срещу 242 милиона долара.

През 2017 година от CME водеха активни преговори за продажбата на бизнеса си, като и тогава в наддаването се включи фондът PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Сред кандидатите тогава бяха още чешко-словашката Penta Investments, както и китайската CEFC, но до продажба не се стигна.

Темата за европейската медийна група и нейната продажба стана отново актуална през това лято. В средата на август месец стана ясно, че кандидат за закупуването на бизнеса на групата е инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер.

В крайна сметка единствен кандидат остана PPF, която през миналата година получи разрешение от европейските регулатори да придобие българската "Нова броудкастинг груп". Сделката обаче беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията и собственик на групата около Нова телевизия станаха братята Кирил и Георги Домусчиеви.