Вече е официално: телевизия bTV ще има нов собственик и това ще бъде чешкият бизнесмен Петр Келнер, който се опита да придобие преди това конкурента "Нова телевизия". Това става ясно от официално съобщение на PPF Group, която придобива собственика на българската телевизия CME. За сделката се говори през последните седмици, но едва сега бива официално потвърдена.

"Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", коментира Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Финансирането - общо 1.15 милиарда евро, е изцяло гарантирано от група от банки - BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit, пише още в официалното съобщение.

Темата за продажбата на CME е актуална още от 2016 година. Тогава американският телекомуникационен гигант AT&T предложи 85 милиарда долара, за да придобие мултинационалния медиен конгломерат Time Warner. Част от групата на последния към този момент беше и европейската компания, която държи и групата на bTV у нас.

Едно от условията на сделката за обединението на двата лидера зад Океана беше те да се освободят от част от активите си.

AT&T придобива Time Warner за $85 милиарда

bTV стана част от мегасделка за създаването нов телекомуникационен и медиен гигант в САЩ

Сливането получава зелена светлина към края на 2017 година

Скоро след обявената сделка се заговори за това, че ще се търси бърза продажба на CME, която тогава имаше бизнес освен у нас още и в Хърватия, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Самата европейска група попадна под шапката на Time Warner през 2009 година, когато тя купи 31% от нея срещу 242 милиона долара.

Въпреки че американските власти на два пъти опитаха да блокират сливането между Time Warner и AT&T, продажбата на CME или поне на част от бизнеса ѝ остана на дневен ред. Първоначално европейската група планираше да продава бизнеса си на части, като първоначално продажби се готвеха на активите ѝ в Хърватия и Словения, но по-късно хърватската сделка беше блокирана.

През 2017 година от CME водеха активни преговори за продажбата на бизнеса си, като и тогава в наддаването се включи фондът PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Сред кандидатите тогава бяха още чешко-словашката Penta Investments, както и китайската CEFC, но до продажба не се стигна.

В битката за собственика на bTV остана само един. И той трябва да плати $2 милиарда

В битката за собственика на bTV остана само един. И той трябва да плати $2 милиарда

Според източници преговорите вече са на финалната права

Темата за европейската медийна група и нейната продажба стана отново актуална през това лято. В средата на август месец стана ясно, че кандидат за закупуването на бизнеса на групата е инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер.

Според словашки медии интерес към нея до последно са имали и от американската компания Discovery, но в крайна сметка тя се е отказала от наддаването. По този начин единствен кандидат остава PPF, която през миналата година получи разрешение от европейските регулатори да придобие българската "Нова броудкастинг груп".

В крайна сметка сделката беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията и собственик на групата около Нова телевизия станаха братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Според словашки медии инвестиционната компания PPF е единственият кандидат за бизнеса на CME

Междувременно един от големите  акционери на AT&T - американският фонд Elliott Management Corp, настоя групата да се "освободи" от част от активите си, които не влизат в основния ѝ бизнес. Седмици след това излезе информация и за първата сделка - продажбата на компаниите ѝ в Пуерто Рико и на Вирджинските острови за 1,95 милиарда долара.