Един от големите акционери в американския телекомуникационен гигант AT&T постави под въпрос сливането му с Time Warner и призова ръководството на корпорацията за продажба на активите, които не са част от основната ѝ дейност, съобщава Reuters.

От хедж фонда Elliott Management Corp разкриха в понеделник, че притежават дял в AT&T, възлизащ на 3,2 милиарда долара. В писмо, адресирано до борда на телекомуникационната компания, от фонда посочват, че трябва да бъдат предприети няколко стъпки, които да повишат ефективността на бизнеса ѝ и да повишат цената на нейните акции.

Според експертите от Elliott Management Corp телекомът е сериозно "подценяван" и посочват, че с предприемането на правилните действия в следващите две години стойността на ценните ѝ книжа може да се удвои.

Част от предложенията е да се пристъпи към по-бързо разпродаване на част от активите на групата.

"Въпреки че вече изминаха 600 дни от подписването и приключването (бел.ред.: на сделката), от AT&T все още не са се обосновали от стратегическа гледна точка защо групата трябва да притежава Time Warner", посочват експертите от хедж фонда.

Те посочват, че от групата трябва да се фокусират повече върху портфейла си от активи, а също така и трябва да работят за подобряване на резултатите си и да си поставят ясни приоритети.

"AT&T притежава множество ценни активи, които обаче не са част от основния ѝ бизнес, които биха били потенциална възможност за продажба. Те включват добре познати примери, като охранителния бизнес на компанията, регионални спортни канали, CME, Sky Mexico, платените телевизионни услуги в Латинска Америка, операциите в Пуерто Рико и много, много други", се казва в писмото.

"AT&T направи няколко ранни стъпки в тази посока, но трябва да предприеме още такива", допълват от Elliott Management.

Конкретно в случая със CME (Central European Media), част от която е и българската група на bTV, възможностите за продажба се обсъждат от 2 години насам. От CME успяха да намерят купувачи на някои от активите си, но сделките за други се провалиха.

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Петр Келнер "изпусна" "Нова телевизия". Но сега може да купи bTV

Според словашки медии инвестиционната компания PPF е единственият кандидат за бизнеса на CME

По последна информация от миналия месец кандидат за закупуването на бизнеса на групата е инвестиционното дружество PPF, зад което стои чешкият милиардер Петр Келнер.

Според словашки медии интерес към нея до последно са имали и от американската компания Discovery, но в крайна сметка тя се е отказала от наддаването. По този начин единствен кандидат остава PPF, която през миналата година получи разрешение от европейските регулатори да придобие българската "Нова броудкастинг груп".

В крайна сметка сделката беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията и собственик на групата около Нова телевизия станаха братята Кирил и Георги Домусчиеви.