Китайската група CEFC и чешко-словашката Penta Investments са обединили сили в наддаването за европейския бизнес на гиганта Time Warner на Стария континент - Central European Media (CME), част от който е и българската група bTV.

Според източници на Reuters компанията PPF, собственост на най-богатия човек в Чехия Петр Келнер, се е отказала от покупката и така двете други компании са се съгласили да си партнират, вместо да се конкурират за сделката. Китайската и европейската компании ще трябва да осигурят около 2 милиарда долара, за да станат новите собственици ни СМЕ.

Друг източник на агенцията посочва, че страните по споразуменията са близо до финализиране на преговорите, но все още не са ясни детайлите по придобиването.

Китайски гигант влиза в битката за собственика на bTV

Китайски гигант влиза в битката за собственика на bTV

Всичко сочи, че сделка за над 30 телевизионни канала ще има и е само въпрос на време, цена и купувач

От Reuters съобщават, че от Penta и PPF са отказали коментар по твърденията, а от CEFC не са отговорили на запитването им.

В началото на годината беше обявено, че сегашният собственик на СМЕ - Time Warner, ще се слее с телекомуникационния лидер в Щатите AT&T. Тогава стана ясно, че групата ще трябва да се откаже от част от активите си, за да може да бъде осъществена сделката, изчислявана на десетки милиарди долари. В резултат през лятото СМЕ потвърди, че продава операциите си в Словения и Хърватска.

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

CME може да се наложи да продава бързо други бизнеси, включително в България

Въпреки че обединението на Time Warner и AT&T беше блокирано от властите в САЩ, от европейската медийна група продължиха да търсят купувач за бизнеса си в Чехия, Словакия, Румъния и България.

Като евентуален такъв китайската енергийна и инвестиционна група CECF беше намесена в края на ноември. Към този момент имаше още няколко дружества с интерес към бизнеса на СМЕ - PPF на Петър Келнер, J&T на Патрик Ткач, EPH на Даниел Кретински и Penta Investments на Даниел Кретински.

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска
Обновена

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро