Хърватският регулатор, отговарящ за електронните медии, блокира придобиването на местната Nova TV (част от CME, които са собственици и на българската bTV), тъй като според тях сделката нарушава местното законодателство.

Пряк купувач се явяваше словенският телеком Slovenia Broadband, който е част от United Group, които пък са собственост на инвестиционния фонд KKR, предават хърватския TPortal и базираният в Лондон Advanced Television.

Когато CME анонсира продажбата на бизнеса си в Словения и Хърватска на стойност 230 милиона долара в брой, тя обяви, че сделката е обект на регулаторно одобрение. Хърватският медиен регулатор обаче я блокира, тъй като United Group притежава и други бизнеси в страната – включително сателитния оператор Total TV.

Според местното законодателство е недопустимо подобен оператор да бъде и телевиознен оператор и медиен продуцент, какъвто се явява Nova TV. United Group оперира и като оператор на телефония и интернет доставчик.

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска
Обновена

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро

Не е ясно дали решението на регулатора ще доведе до отказ на Slovenia Broadband и United Group до отказ от цялата сделка. Възможно е при одобрение от регулаторните органи на Словения частта от сделката, касаеща бизнеса на CME в страната, да бъде завършена.

Пропадналата сделка изправя пред изпитание групата на CME, която планираше да използва средства за погасяване на заеми в размер на 280 милиона долара през 2018 година. През изминалия месец в чешки и словашки медии се появиха спекулации, че група от местни бизнесмени искат да придобият бизнеса на групата в Чехия и Словакия.

Едновременно с това се появиха и твърдения, че CME няма да продава повече на парче и е възможна единствено продажба на целия бизнес, включително операциите в България (bTV Media Group) и Румъния (ProTV).

Междувременно Жан-Пиер Саад, директор в KKR и член на борда на директорите на United Group коментира пред словенското издание vecer.com: "Словения може да очаква още глобални доставчици на видео съдържание през следващите пет години. Ако местна телевизия иска да се конкурира с това ново мощно съдържание, тя се нуждае от силен инвестиционен партньор, който да подкрепя телевизията в прехода към дигиталната епоха. Като инвеститори сме свидетели на голям успех при подкрепата на медийните компании в тяхната конкурентноспособност в тази нова дигитална епоха. KKR е водещ инвеститор в германския ProSiebenSat.1 в продължение на девет години и е основна опора на германската телевизионна компания, включително в техните дигитални начинания."

Саад коментира и процеса на одобрение на сделката за придобиване на хърватската Nova TV: "През последните месеци отговорихме на всички обичайни искания за допълнителна информация, включително и на въпросите на Агенцията за защита на конкуренцията. В момента очакваме решението на агенцията, а в United Group сме на разположение за по-нататъшни дискусии и разяснения, за да се разрешат всички възможни опасения."

Саад добавя, че United Group ще разгледа решението на хърватския орган, "по-специално, дали е в съответствие с европейския правен ред и дали медийните закони се прилагат недискриминаторно към местната конкуренция. Ако не, ще се консултираме с United Group, с какви правни средства разполагаме."

Групата CME е резултат на множество придобивания и преобразувания на медийния пазар в Централна и Източна Европа. Историята ѝ датира от началото на 90-те, когато е създадена от наследника на империята Estée Lauder - Робърт Лаудер, който е и председател на Световния еврейски конгрес.

Роналд Лаудер

Източник: GettyImages

Роналд Лаудер

През годините CME оперира на редица пазари, включително в Полша, Германия, Украйна и Унгария, където не е представена днес. През последните години групата обединяваше медиен бизнес, който бе съсредоточен основно в телевизии, опериращи в шест територии: Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Румъния и България. Групата страдаше от слаби финансови резултати през последните години, което доведе до поетапното и придобиване от страна на Time Warner.

Самата Time Warner е в процес на придобиване от щатския телекомуникационен гигант AT&T, който няма бизнес интереси в Източна Европа. Още при анонсиране на голямото поглъщане на Time Warner се предполагаше, че бизнесът в Европа ще бъде продаден. Първоначалното очакване бе, че Time Warner ще продава CME като цяла група, затова и продажбата на бизнеса само в Словения и Хърватска изглеждаше изненадващо.

Time Warner в преговори с купувачи за бизнеса си в Източна Европа
Обновена

Собственикът на bTV готви още продажби на телевизии в Централна и Източна Европа

Властите в САЩ обаче блокираха придобиването на Time Warner от AT&T

Блокирането на сделката от хърватския регулатор ще утежни финансовото състояние на CME и е възможно това да форсира ръководството на групата да извърши други бързи продажби на активи, сред които и бизнеса в България - bTV Media Group.

AT&T придобива Time Warner за $85 милиарда

bTV стана част от мегасделка за създаването нов телекомуникационен и медиен гигант в САЩ

Сливането получава зелена светлина към края на 2017 година