Европейската медийна група Central European Media (CME), която е част от американския гигант Time Warner и в България държи телевизия bTV, продава още една част от бизнеса си в Централна и Източна Европа.

След като преди няколко месеца компанията се изтегли от пазарите в Хърватия и Словения, сега тя води преговори с купувачи за телевизиите, които държи в Словакия и Чехия, става ясно от публикация на словашкото издание Spectator.

Според информацията в момента текат неофициални разговори за покупката на TV Markiza, като сред заинтересованите са "чешки и словашки олигарси". Евентуалната сделка може да достигне 2 милиарда евро, а срещу тази сума ще бъде продадена и чешката телевиция Nova, както и "30 други канала в четири държави". След продажбата на бизнеса си в Словения и Хърватска, CME оперира само в четири държави, тоест става дума за продажба на целия бизнес на групата. Част от него е и bTV, заедно с останалите 5 канала, които са собственост на CME в България.

Публикация на чешкото издание Euro Portal твърди, че Time Warner не иска да продава повече бизнеси на парче и потенциалните купувачи трябва да закупят целия бизнес на CME, който включва Чехия, Словакия, Румъния и България. Медийното портфолио на CME варира в различните държави, като основният бизнес е телевизионния, интернет медии и платформата за платено видео съдържание Voyo. В България, CME е собственик и на няколко радиостанции, които са обединени под името bTV Radio Group.

Сделките на CME идват в момент, когато осъществяването на споразумението за придобиването на собственика на групата - Time Warner, достигна до задънена улица. Правосъдното министерство в САЩ в сряда блокира придобиването, което беше обявено в края на миналата година.

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

Акционерите на компанията-майка Time Warner одобриха сливането с AT&T

То беше договорено за рекордната сума от 85,4 милиарда долара. С извършването на транзакцията собственост на AT&T трябваше да стане и медийната група CME.

От американското министерство настояват Time Warner да продадат част от активите си, като конкретно се посочват DirecTV или Turner Broadcasting, която е компанията майка на медията CNN. Едва след като намери купувач за един от двата актива, групата ще получи одобрение за споразумението, пише CNBC.

Преди излизането на решението на правосъдното министерство в Щатите финансовият директор на AT&T Джон Стивънс намекна, че сделката може да бъде изправена през затруднения и моментът на нейното приключване е "несигурен".

Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?

Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?

Сделката с Time Warner може да доведе до промени на медийния пазар у нас

"Ние сме в активни разговори с министерството. Те продължават и в момента. Не мога да коментирам преговорите, но мога да кажа, че моментът на приключването на споразумението в момента е несигурен", коментира той.

"Що се отнася до другите клаузи от споразумението, всичко се запазва, както беше договорено по-рано", допълва той.

At&T обяви, че ще купи Time Warner за 85 милиарда долара кеш и под формата на акции през октомври 2016 година. Последната пък се сдоби с дял в CME през 2009, купувайки 31% от компанията за 242 милиона долара.

На фона на готвените за продажба активи в Щатите, остава въпросът какво ще се случи с европейския бизнес на Time Warner. 

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска
Обновена

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро

През юли дъщерната компания СМЕ намериха нов собственик на бизнеса си в Хърватия и Словения. Това беше United Groups. Посочената тогава сума беше 230 милиона евро включително и изплащането на дългове.

СМЕ оперира основно в Централна и Източна Европа, като държи телевизии в Румъния и България, както и все още непродадените медии в Чехия и Словакия.

След като съдбата на четири от шестте компании на СМЕ в региона вече е ясна, сега остава да видим какво ще се случи с бизнеса в у нас и в северната ни съседка и дали самата Time Warner няма да търси нов собственик на дела си в европейската група.