Зад Океана се готви една от най-големите сделки през годината - AT&T е на път да придобие Time Warner за сумата от 85.4 милиарда долара. Част от сделката е и Central European Media, която е част от Time Warner и която притежава българската телевизия bTV.

Според изданието Hollywood Reporter обаче компанията може да продаде дела си в CME. Тя притежава телевизии в България, Хърватска, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. И всички те могат да се окажат със собственик, различен от AT&T.

AT&T придобива Time Warner за $85 милиарда

bTV стана част от мегасделка за създаването нов телекомуникационен и медиен гигант в САЩ

Сливането получава зелена светлина към края на 2017 година

Time Warner се сдоби с дял в CME през 2009, купувайки 31% от компанията за 242 милиона долара. По-късно го увеличи до 75.7%, както показва последният отчет на компанията. Което вероятно обаче не е добре дошло за новия собственик на компания.

"Контролът върху Central European Media Enterprises е дори по-малко логичен за новия собственик AT&T, отколкото е за Time Warner", коментира анализаторът Матю Харигън от Wunderlich Securities пред изданието.

Той също споменава "потенциален интерес за придобиване от големи медийни компании или по-малки играчи, влизащи на бързорастящи пазари".

Инвеститорско съмнение в "сделката на годината" потопи акциите на AT&T и Time Warner

Инвеститорско съмнение в "сделката на годината" потопи акциите на AT&T и Time Warner

Ценните книжа на двете компании тръгнаха надолу

Харигън посочва информация на местни медии, че европейската инвестиционна компания Penta Investment е такъв потенциален купувач на CME. "Penta е фокусирана до голяма степен върху печата в Чехия, Полша и Словакия, но рекламата във вестниците намалява, а телевизионните активи осигуряват и политическо влияние", обяснява той.

Анализаторът посочва и друг потенциален купувач - Scripps Networks Interactive, която притежава полския телевизионен гигант TVN. Той обяснява това с потенциалната възможност CME да предложи отделните телевизии на местни играчи.