Собственикът на българската телевизия bTV се готви за нова сделка.

Central European Media Enterprises, която притежава българската медия, ще продаде своите операции в Хърватска и Словения на компанията United Groups. Сделката ще се осъществи за сумата от 230 милиона евро и ще помогне за разплащането на дългове.

CME очаква продажбата да бъде приключена до края на годината, а постъпленията ще отидат за погасяване на заем в размер на 250.8 милиона евро през 2018 г., посочва изявление, цитирано от Reuters. Сумата ще намали средната стойност на дълговете на CME с до 4.5%.

Компанията е активна в шест централни и източноевропейски пазари, като Чехия и Румъния правят най-големия дял на печалбата за компанията.

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

Акционерите на компанията-майка Time Warner одобриха сливането с AT&T

По-късно през деня, единият от двамата изпълнителни директори на CME - Майкъл Дел Нин заяви пред Ройтерс, че не се планират други продажби в групата, както и придобивания извън страните, в които оперира. Въпреки това, Дел Нин посочи, че е възможно CME да направи "малки подпомагащи сделки", но само на пазарите, на които оперира. България е сред тези пазари за групата.

Според него, продажбата на дружествата в Хърватска и Словения, ще намали не само дълга, но и средните лихви, които групата плаща по задълженията си.