През последните години Central European Media Enterprises (CME) е обект на чести спекулации, свързани с нейното бъдеще. Групата, създадена от Роналд Лаудер, а днес контролирана от Time Warner, не пасва в бизнес модела на американския медиен гигант, а още по-малко пасва в операциите на евентуалния бъдещ собственик на Time Warner - телекомуникационния гигант AT&T. Евентуален, защото преди дни щатското Министерство на правосъдието обяви намерение да блокира сделката.

САЩ блокира поглъщането на Time Warner от AT&T

САЩ блокира сделката за собственика на bTV

Сливането ще ощети потребителите и ще навреди на конкуренцията

През 2017 се появиха новини, че Time Warner иска да се отърве от бизнеса си в Централна и Източна Европа на всяка цена дори на парче. Това до голяма степен бе потвърдено през лятото, когато CME обяви, че продава бизнеса си в Словения и Хърватска на Slovenia Broadband, която е част от United Group (част от фонда KKR). През ноември обаче дойдоха проблеми с тази сделка, защото хърватския регулатор не разреши покупката на местната Nova TV, тъй като United Group притежава в страната съществен бизнес, свързан с разпространението на сателитна телевизия и интернет. Представител на компанията обяви, че групата ще проучи възможност да оспори решението.

След сделката с фонда KKR, остатъка от CME (без Словения и Хърватска) включва над 30 телевизионни канала в Чехия, Словакия, Румъния и България (bTV Media Group), както и редица други бизнеси като Voyo, интернет сайтове и радиостанции. Най-печелившите пазари на CME са Чехия и Румъния. Словашки и чешки медии съобщиха за интерес от местни бизнесмени към придобиване на активите в Чехия и Словакия (Nova TV и TV Markiza), но също така и че CME вече не продава на парче, а всичко накуп, тоест бизнеса и в четирите държави. Пакетната сделка увеличава цената, като цитираната сума преди две седмици бе от порядъка на 2 милиарда евро, а заинтересованите имена бяха на Петър Келнер (PPF), Патрик Ткач (J&T Group), Даниел Кретински (EPH) и Марек Доспива (Penta Investments).

Time Warner в преговори с купувачи за бизнеса си в Източна Европа
Обновена

Собственикът на bTV готви още продажби на телевизии в Централна и Източна Европа

Властите в САЩ обаче блокираха придобиването на Time Warner от AT&T

Нов участник в наддаването

"Ройтерс" информира, че в наддаването за бизнеса на CME се включва нов участник - китайската енергийна и инвестиционна група CECF, като се позовава на три свои независими източника. Любопитното е, че китайският консорциум не се включва в наддаването като конкурент, а като партньор на Penta Investments на Марек Доспива, от които CECF са закупили офис сграда в Прага. Китайската група има и редица други инвестиции в Чехия и Словакия, сред които и J&T Group на Патрик Ткач.

CECF е известна най-вече с инвестициите си в енергийния сектор, но и с редица инвестиции в Чехия, измежду които футболния отбор "Славия Прага", исторически сгради в Прага, една от най-старите пивоварни. Чрез инвестицията си в J&T Group, CECF е първата частна китайска компания, която е собственик на европейска банка. Зад компанията стои основателя и Йе Джианминг, който е едва на 40 години през 2016 попада на второ място в класацията на Fortune "40 Under 40".

Частната CECF ще бъде водещия участник в бъдещия консорциум и се очаква да предостави по-голямата част от средствата за придобиването, което "Ройтерс" оценява на 500 милиона евро или четири пъти по-малко от цитираната от чешкото издание Euro.cz сума от 2 милиарда евро. В края на 22 ноември, CME има над 1 милиард долара дългове, а пазарната й капитализация възлиза на около 623 милиона долара. Акциите на CME поскъпнаха в сряда на Пражката фондова борса с около 5.8 процента.

Time Warner притежава 46.5% от акциите с право на глас в CME, но на база варанти, които са упражними до май 2018, контролира 75% от групата. Според източници на "Ройтерс" други международни играчи също имат интерес към придобиването на активите на CME, но не се цитират конкретни имена с изключение отново на това на Петър Келнер.

Penta Investments и Time Warner са отказали коментар, а CECF не са върнали отговор. CECF за кратко е имал инвестиция в други медийни бизнеси в Чехия - Medea Group и Empresa Media, а към днешна дата притежава около 1/3 от втората по големина издателска компания - Vltava Labe Media.

Йе Джианминг, основател и изпълнителен директор на CECF

Източник: China Energy Fund Committee

Йе Джианминг, основател и изпълнителен директор на CECF

Приходите на CME растат и групата очаква ръст на печалбата от 17% за 2017 година, като тя би трябвало да достигне 165 милиона долара. Въпреки това, основния проблем си остават огромните дългове. CME придоби българската bTV Media Group преди седем години от дотогавашния собственик - News Corporation на Рупърт Мърдок.

През последните години, редица западни медийни компании се изтеглят от Централна и Източна Европа. Собственикът на българската Нова Телевизия - шведската MTG, продаде бизнеса си в трите Балтийски страни, както и този в Чехия.