Министерството на правосъдието на САЩ е завело дело, за да блокира една от най-големите корпоративни сделки - придобиването на гиганта в медийната и развлекателна индустрия Time Warner от най-голямата телекомуникационнa компания в света AT&T.

Сливането ще намали конкуренцията и ще доведе до по-високи потребителски цени, смятат от правосъдното ведомство.

Медийният гигант Тіmе Wаrnеr, който е собственик на HBO и CNN, пpитeжaвa eвpoпeйcĸaтa Сеntrаl Еurореаn Меdіа, ĸoятo от своя страна притежава бългapcĸaтa bTV и още няколко водещи медийни групи в Източна Европа.

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска
Обновена

Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро

AT&T обеща да се бори с блокирането на сделката, като го нарече радикално отклонение от конкурентната практика на САЩ. Изпълнителният директор на AT&T Рандал Стивънсън заяви, че придобиването е било на добър път "доскоро". Той изказа опасенията си за възможно политическо влияние, което да възпрепятства сделката.

"Има много съобщения и спекулации дали всичко това се случва заради CNN. Честно казано не знам. Никой не трябва да бъде изненадан, че въпросът продължава да е на дневен ред", заяви Стивънсън.

Има съмнения, че зад спирането на сделката стои президентът Доналд Тръмп, който има остри противоречия със CNN и протестира срещу придобиването по време на кампанията си миналата година.

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

CME може да се наложи да продава бързо други бизнеси, включително в България

По-високи сметки

В делото, правосъдното министерство твърди, че сделката, оценена на повече от 85 млрд. долара, ще навреди на американските потребители.

"Това би означавало по-високи месечни сметки за телевизия и по-малко нови, нововъзникващи възможности за иновации, на които потребителите започват да се радват", заяви заместник главния прокурор Макан Делрахим от отдела за защита на конкуренцията на ведомството.

Според него комбинацията ще навреди на появата на нови онлайн телевизионни опции и ще даде на AT&T силата да принуди конкурентните компании за платена телевизия да плащат "стотици милиони долари повече" за съдържанието на Time Warner.

Time Warner в преговори с купувачи за бизнеса си в Източна Европа
Обновена

Собственикът на bTV готви още продажби на телевизии в Централна и Източна Европа

Властите в САЩ обаче блокираха придобиването на Time Warner от AT&T

Институцията отрече каквато и да е политическа намеса.

Действията на министерството създават предпоставки за тежка битка в рамките на антитръстовото законодателство на САЩ, до което се прибягва рядко, особено в случаи, засягащи компании, които не се конкурират пряко.

Концентрация на власт

Общественото внимание върху сделката беше привлечено най-вече от коментарите на президента Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

До края на годината bTV вероятно ще има нов собственик

Акционерите на компанията-майка Time Warner одобриха сливането с AT&T

"Нямаше да има нищо необичайно, ако го нямаше целият този политически контекст", посочва Джордж Хей, професор по право и икономика в Корнел.

През кампанията си Тръмп бе категоричен сделката няма да бъде одобрена от неговата администрация, "защото е твърде голяма концентрация на власт в ръцете на твърде малко хора".

Предизвикателствата на вертикалните сливания - когато се съчетават фирми, работещи на различни нива в рамките на веригата за доставки на дадена индустрия - са рядкост, тъй като поне една от участващите страни трябва да има водеща позиция на пазара, за да предизвика притеснения, обяснява професор Хей.

Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?

Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?

Сделката с Time Warner може да доведе до промени на медийния пазар у нас

В миналото регулаторните органи са били склонни на споразумения в такива случаи, приемайки, че сделките ще създадат ефективност, която би могла да бъде в полза на потребителя. Това се случи през 2011 г., когато регулаторът разреши сливане между Comcast и NBCUniversal.

Миналата година Делрахим заяви, че не вижда големи проблеми със сливането.

Радикално и необяснимо

AT & T нарече съдебното дело в понеделник "радикално и необяснимо отклонение от десетилетия на антитръстов прецедент".

ЕК одобри придобиването на Time Warner за $85,4 милиарда

ЕК одобри поглъщането на собственика на bTV за $85,4 милиарда

Сделката трябва да се разреши и от властите в САЩ

"Вертикалните сливания като това са рутинно одобрявани, защото са в полза на потребителите, без да се отстраняват конкуренти от пазара. Не виждаме основателна причина за сливането ни да бъде третирано по различен начин", заяви главният юрисконсулт на компанията Дейвид Макатий.

Телекомът отрече, че сделката ще доведе до по-високи такси и заяви, че е бил готов да преговаря.

AT&T придобива Time Warner за $85 милиарда

bTV стана част от мегасделка за създаването нов телекомуникационен и медиен гигант в САЩ

Сливането получава зелена светлина към края на 2017 година

Преди това медиите в САЩ съобщиха, че Министерството на правосъдието е настоявало AT & T да продаде част от активите си като условие за одобрение. Опциите включват Turner Broadcasting или неговата сателитна мрежа. Стивънсън заяви, че не желае да продава CNN, която е част от Turner.

Професор Хей каза, че не е ясно какъв ще е случаят в съда и казусът все още може да бъде решен с извънсъдебно споразумение. Той е изненадан, че спорът се развива при управление на републиканците, тъй като те са били по-благосклонни към бизнеса в исторически план.