Докато инвестиционните фондове от Силициевата долина превръщат собствениците на много непечеливши стартиращи фирми в милиардери за една нощ, основателите на чешката JetBrains успяват да постигнат това без привличането на рисков капитал.

Този старт-ъп, базиран в Прага, успя да направи разработения от него програмен език най-предпочитаният за разработване на софтуер за Android през миналата година. Така към днешна дата компанията вече струва около 7 милиарда долара.

Благодарение на този успех двама от тримата ѝ основатели - руснаците Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков, вече са милиардери. Двамата предприемачи държат значителна част от компанията, но официално не е ясно какъв точно е техният дял от нея.

По думите на главния изпълнителен директор Максим Шафиров JetBrains, която е основана през 2000 година и е най-големият работодател за програмисти в Санкт Петербург, няма интерес към привличането на капитал и към придобиване от някой технологичен гигант.

Докато фирмата се намира на един от най-горещите пазари, привлякъл американски инвестиции в размер на 36,5 милиарда долара през тази година, тя няма намерение да продава част от бизнеса си - практика, широко разпространена сред стартиращите технологични фирми.

Шафиров посочва, че през 2020 година дружеството е успяло да излезе на печалба от над 200 милиона долара след облагане с данъци и амортизация.

JetBrains е разработчик на програмния език Kotlin, който е най-често използваният в момента за разработване на софтуер и инструменти за Android. По данни на Google над 60% от Android разработчиците ползват Kotlin, включително самата компания за приложенията си Maps, Home и Play. По думите на Шафиров 9,5 милиона програмисти ползват Kotlin.