Акциите на Alibaba ще се повишат с 34%, тъй като успехите на подразделението на компанията, отговарящо за облачните услуги, е възможно да доведат до преоценка на нейните ценни книжа.

Прогнозата е на борсови експерти, повлияни от големите печалби на китайския технологичен гигант.

Приходите на Alibaba за първото тримесечие са 7.51 млрд. долара - ръст от 56% на годишна база, който надвишава пазарните очаквания.

Причина за това са проспериращият основен бизнес на компанията - електронната търговия, както и продължаващото възходящо развитие на облачните услуги, бизнесът с дигитални развлечения и медийния бизнес на холдинга.

Alibaba е една от най-предпочитаните компании за инвеститорите на Уолстрийт с ръст на акциите от 86% на годишна база. Изглежда анализаторите смятат, че тази тенденция ще продължи.

Голяма част от брокерите повишиха ценовите си цели за акциите, след като резултатите значително надвишиха очакванията.

"Акции, които трябва да притежавате"

Един от най-смелите брокери предвиди ръст на акциите от цели 34%. Според анализаторите продължаващите, но контролирани инвестиции в областите на растеж ще подкрепят ценните книжа.

"Очакваме нарастващото влияние на Alibaba сред китайските потребители да запази текущия ръст на приходите от онлайн търговия през следващите 1 до 3 години, докато инвестициите в дигитални развлечения, облачни услуги и нови иницитиви трябва да бъдат под контрол", смятат от японската инвестиционна банка Daiwa Securities Group.

Според тях нагласите на инвеститорите са се подобрили значително и те очакват това да доведе до преоценка на акциите през следващите 12 месеца. Акциите на Alibaba са задължителен за притежаване актив в китайския потребителски и технологичен сектор, твърдят от японската банка.

Преоценка заради облака

Важно място в спечеленото от компанията има нейното облачно подразделение. Приходите от облачни услуги се увеличават с 96% на годишна база, достигайки 359 млн. долара, а броят на клиентите на тези услуги за първи път надвишава 1 млн. души.

Alibaba увеличава инвестициите в облака, изграждайки нови центрове за цанни и разширявайки дейността си по целия свят.

Но облачните услуги все още носят едва 5% от общите приходи. Анализаторите обаче смятат, че това може да се промени. Отличен пример за това е Amazon. Инвеститорите са позитивно настроени към американския гигант в електронната търговия отчасти и заради успеха на облачното му подразделение - Amazon Web Services. Нещо подобно може да се случи и с Alibaba, прогнозират експерти.

Компанията на Джеф Безос в момента се търгува на 65 пъти по-висока цена спрямо печалбата си, при ръст на приходите от 20%. За разлика от нея холдингът на Джак Ма се търгува на 25 пъти по-висока цена спрямо печалбата си и вероятно ще постгне 40% ръст на приходите. Иначе казано, бъдещата оценка на Alibaba ще е по-ниска от тази на Amazon, но приходите й ще растат по-бързо, особено с растежа на облачния й бизнес.

Именно заради това експертите смятат, че успехите на облачния й бизнес могат да доведат до преоценка на Alibaba (точно както подействаха облачните услуги на Amazon), а стойността на холдинга ще се повиши.

"AliCloud повтаря плана на Amazon", посочва Нийл Камплинг, отговарящ за технологичните проучвания в американската финансова компания Northern Trust.

По думите му точно като Amazon, Alibaba продължава да намалява цените, за да привлече повече бизнес партньори и увеличи пазарния си дял, с което поддържа висок растеж и реинвестира в по-мащабни дейности. Така се развиват услуги с по-висока добавена стойност, което увеличава печалбата.