Странно или не явно за някои смогът в Китай може да бъде генератор за добри печалби. Това се отнася за британската фирма Dyson, която отчете ръст от над една трета на продажбите си през 2015 г. благодарение на покупките на китайските потребители, пише BBC.

Компанията е производител на прахосмукачки, вентилатори, различни нагреватели и други уреди за дома.

Китай получава $300 милиона за справяне със замърсяването в Пекин

Цената на чистия въздух: $300 милиона за най-големия замърсител в света

Проблемът засяга над 100 милиона души

Според данните за миналата година нейните приходи са нараснали с 26 на сто до 1,7 милиарда паунда. За добрите резултати сериозен принос има рекордният скок с 222% на продажбите в Китай.

От Dyson посочват, че причина за сериозно нарасналото търсене на техните продукти е обявяването на код „червено” за наличието на вредни газове във въздуха над столицата Пекин. Така продажбите на пречиствателни уреди на британския производител са нараснали с 35 на сто.

Ето кои са 20-те най-замърсени града в света

Ето кои са 20-те най-замърсени града в света

Обезпокояващи данни на Световната здравна организация

Печалбата на компанията за миналата фискална година след облагането с данъци, такси и други се изчислява на 448 милиона паунда или с 19% повече от предходната година.

През декември китайските власти предупредиха за опасността от вълна от опасен смог. Тогава индексът на замърсяването беше около 500 в столицата. За сравнение: още при индекс 300 властите препоръчват да не се излиза навън.