Кметът на Улан Батор, столицата на Монголия, предложи ограничаване на вноса на леки автомобили в страната, за да се бори със задръстванията. Това съобщават от кметството на Улан Батор.

"В Улан Батор има 720 хиляди автомобили, като броят им се увеличава средно с 50 хиляди годишно. Проблемът със задръстванията не може да бъде решен само чрез разширяване на пътната мрежа и изграждане на околовръстни магистрали, би трябвало да се ограничи и вносът на леки автомобили в страната", казва кметът по време на съвещание на градските служби, пише ТАСС.

Градоначалникът също така е конкретизирал, че в парламента на страната ще бъде внесен законопроект за ограничаване на издаването на нови регистрационни номера за Улан Батор.

Монголските власти се опитват безуспешно в продължение на много години да решат проблема със задръстванията в столицата, причинени от нарастването на населението, увеличаването на броя на собствениците на автомобили и грешни изчисления, направени при строителството на пътища.

По изчисления на местните власти, жителите на монголската столица прекарват средно по 2,5 часа на ден в задръствания, или 35 дни в годината. Според оценките, през следващата година общите нереализирани икономически възможности заради задръстванията в Улан Батор ще достигнат колосалната сума, равняваща се на 10% от брутния вътрешен продукт на страната.

Софиянци прекарват 5 дни годишно в задръствания

Софиянци прекарват 5 дни годишно в задръствания

Столицата ни се нарежда на 46-о място сред 240 града в Европа по най-високи нива на трафик