2 775 са активните жилища в София, които се отдават краткосрочно под наем в световната платформа AirBNB, показват данни, изнесени от BESCO (Българската стартъп асоциация).

Средният месечен приход от един имот се равнява на €460, а средният годишен оборот от всички жилища достига €1 276 500, показват още данните. Според асоциацията, София генерира около една трета от оборота на AirBNB в цялата страна, който е около €3,8 милиона.

Данните бяха изнесени във връзка с предложението на председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) и зам.-председателят на НС Валери Симеонов (НФСБ) за нови регулации в сектора.

На пресконференция в София представителите на стартъп компаниите в България изказват силна загриженост, че предложената промяна в Закона за туризма ще нанесе сериозни вреди върху бизнеса и свързаните с него индустрии.

"Така направените предложения за промяна на закона ще доведат до ограничаване на туристическите услуги и неравнопоставеност на различните доставчици на такива. Основен проблем в това отношение е процедурата по сертификация на туристическите обекти. Процедурата по категоризация е тромава, недигитализирана и свързана с множество документация, което затруднява и самите отговорни комисии на местно ниво", казват те.

"В BESCO категорично вярваме, че предвидените в законопроекта ограничения и дори спиране на работата на глобални платофрми, са недемократични. Заложените механизми за контрол прехвърлят отговорността от компетентните български органи (Министерство на туризма и КЗП) към електронните платформи.", каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO.

Управляващите тайно забиват нов пирон в ковчега на българския туризъм

Управляващите тайно забиват нов пирон в ковчега на българския туризъм

Останалите страни растат, докато у нас отрасълът бележи спад. Сега се готви закриването на цял подсектор