Джеф Безос е един от най-богатите хора в света. Колко обаче вземат неговите служители?

Компанията за онлайн търговия е изпратила повече от 5 милиарда стоки чрез Amazon Prime по света през 2017 година. И този брой ще продължава да расте през следващите години.

С толкова много пазаруващи онлайн има голям брой хора, обработващи поръчките и грижещи се те да пристигнат където трябва. Тези работници стоят в сянка, но са отговорни нещата зад името Amazon да вървят гладко, пише Reader's Digest.

В компанията възнагражденията на служителите варират според заеманата позиция. Данни на американската платформа за намиране на работа Glassdoor сочат, заплатите за изпълнителите на поръчки и складовите работници започват от 12 долара до 18 долара на час.

Наетите в администрацията печелят значително повече. За софтуерни инженери, маркетингови специалисти и продуктови мениджъри сумата може да достигне до 100 000 долара годишно. Компанията предлага и различни привилегии за своите служители, като намаление за продуктите на бранда и бонуси за празниците.

Amazon вдига заплатите на стотици хиляди служители

Amazon вдига заплатите на стотици хиляди служители

В САЩ те ще достигнат $15 на час, а на Острова - до £10,50

През 2017 година повече от половината служители на Amazоn са получили по-малко от 28 446 долара. В същото време срещу Джеф Безос бяха отправени критики, че заплатата му е над 1,68 милиона долара на година, а не плаща достатъчно на работниците.

През октомври 2018 година, компанията съобщи, че ще въведе минималното възнаграждение от 15 долара на час за над 350 000 служители. Числата могат да варират спрямо непълното работно време и сезонната заетост.