Темпът на създаване на милиардни стартиращи компании в Китай значително се забави през последното тримесечие на 2018 г., след като най-големите технологични стартъпи засилиха своето господство и икономиката се забави.

Китай създаде 97 "еднорога" с комбинирана оценка от 1.2 трлн. юана (178 млрд. долара) през миналата година в сектори от потребителския интернет до онлайн пазаруването и електрическите превозни средства, според доклад на консултантската компания Hurun, цитиран от Bloomberg.

Това означава, че е една милиардна стартираща компания "се ражда" на всеки 3.8 дни. 11 са създадени през декември, в сравнение с повече от 30 през предходните 3 месеца.

Инвестициите в технологични стартъпи се забавят, тъй като оценките се увеличават, а икономиката се задъхва. Пекин, предпазлив към финансовите рискове, налага репресии върху компаниите, раздаващи кредити по интернет, а пазарът на криптовалути се свива, тъй като цените спадат.

Вицепрезидентът на Alibaba Group Holding Джоузеф Цай предупреди миналата седмица, че оценките са "изкривени" и може да намалеят през следващите 6 до 9 месеца, особено при прегряващи дейности като споделянето на велосипеди.

Еднорозите са много по-често срещани в потребителския интернет и онлайн търговията на дребно

Еднорозите са много по-често срещани в потребителския интернет и онлайн търговията на дребно

Компанията за добив на криптовалута Bitmain Technologies оглави списъка на новите стартъпи за милиард долара с пазарна стойност от 50 млрд. юана (7.42 млрд. долара), по данни на Hurun.

Интернет кредиторите съставляват парче от останалата част от общата стойност, заедно с производителите на електрически автомобили като XPeng Motors Technology.

70% от 24-те еднорога, които са регистрирани на публичните борси през 2018 г., са поскъпнали след публичното предлагане. Но няколко високопрофилни дебютанта, като производителят на смартфони Xiaomi и гиганта за интернет услуги Meituan Dianping, се търгуват доста под първоначалната си цена.

Най-големите китайски технологични еднорози обхващат индустриите от финтех и медиите до дронове

Най-големите китайски технологични еднорози обхващат индустриите от финтех и медиите до дронове

За разлика от базираната в Ню Йорк CB Insights, която съставя списък с компании от цял свят, Hurun се съсредоточава върху Китай и брои отделните компании и дъщерни дружества на публично търгувани корпорации като еднорози. Тя счита за такива логистичния отдел на JD.com и Suning Finance - клон на подкрепения от Alibaba търговец на дребно Suning Commerce Group Co.

Sequoia Capital, Tencent Holdings и IDG са трите водещи инвеститора в еднорозите, като най-много от тях се създават в Пекин, Шанхай и Хангжу. 186-те единорога, изброени от Hurun, са оценени на общо 5 трлн. юана (741.7 млрд. долара).

През последната година Tencent и главният съперник на Alibaba активизираха разширяването си, като инвестираха или създадоха бизнеси в области от облачните услуги до физическата търговия на дребно и развлеченията.

На всеки 3-4 дни през 2018 г. в Китай „се ражда“ нов еднорог

На всеки 3-4 дни през 2018 г. в Китай „се ражда“ нов еднорог