Проучване на Bloomberg, базирано на мненията на 3698 работодатели, които наемат обучавалите се в бизнес училища, класира най-добрите учебни заведения. Класацията включва няколко критерия - креативност на възпитаниците, брой подготвени кандидати за работа, ниво на подготовка спрямо другите кандидати, предприемаческите умения, престиж на колежа.

По всеки критерий учебните заведения се класира от 1-30, оценките са от 1 до 5.

Изследваните училища използват методиката на МBA - международна организация за обучени по бизнес и администрация. MBA програмите акредитират магистри и докторанти в различни бизнес колежи, където те се практикуват.

Училище, чиито възпитаници са с най-голяма креативност и иновативност

Според работодателите най-креативните възпитаници произвежда колежа в  Станфорд, част от едноименния университет  с оценка 4,29 от възможна 5. След него е училището в Университета Йейл, оценено с 4,18 и бизнес училището Макдоноу към Университета Джорджтаун с 4,17. Следват ги бизнес колежите Хаас от Калифорнийския университет, Тепър към Университета Карнеги Мелън и Оуен от Университета Вандербилт.

Училище с най-голямо разнообразие от квалифицирани кандидати

Първи е Университетът Йейл с оценка 4,18. След това се нарежда Тепър с 4,17. Със същата оценка е и Европейския институт по управление на бизнеса (ИНСЕАД) във Франция, който прави пробив сред американските учебни заведения. Другите училища с най-много подготвени кандидати са това в Барселона към Университета Навара, Международния институт за мениджърско развитие и училището Фоастър към Университета Вашингтон.

Училище, чиито възпитаници са подготвени по-добре от други служители със същата квалификация

Лидер по подготовката на своите ученици е колеж Мариот към Университета Бригам Янг, оценено с 4,17. Същата оценка има и бизнес училището Макдоноу. Третото място заема Тепър с 4,10. След тях се нареждат училището Кенън - Флагър към Университета Севарна Каролина, Университета Йейл и училището към Колумбийския университет.

Престиж на учебното заведение и наемане на служители само заради името на училището

Станфорд е първенец с оценка 4,69. Второто място е заслужило училището в Харвардския университет с 4,56. Трети е колежът Уортън към Университета Пенсилвания, оценен с 4,50. Следват го Макдоноу и бизнес училището към ИНСЕАД.

Отлична репутация на учебното заведение за предприемачество

Лидер отново е Станфорд с оценка от 4,57, Хаас има 4,13, а Макдоноу - 4,10. След тях са училището Джон от Университета Райс, Масачузетския университет и ИНСЕАД.

Изключителни предприемачески умения и стремеж към новаторство

Станфорд затвърждава статута си на най-добро бизнес училище, като и по този критерий заема първото място с оценка от 4,38. Колежът Хаас е с 4,13, а Тепър с 4,03. Веднага след тях са Макдоноу, Фостър и училището в Масачузетския университет.