22 български компании попадат в годишната класация на Coface за най-големите компании от Централна и Източна Европа - ЦИЕ Топ 500. Те са с оборот от 20 748 милиона евро. Тази година анализът на оборота на най-големите в региона е повлиян от икономическата ситуация и приспособяването на бизнеса към новите пандемични условия.

Кои са лидерите у нас?

Най-големите български компании са с общ оборот от 20 748 милиона евро и 816 милиона евро нетна печалба. Те се разполагат предимно в химическата, петролната и фармацевтичната промишленост, наред с финансови, информационни и телекомуникационни услуги. Страната ни се нарежда на 7-мо място в общата класация по държави, като броят предприятия е по-висок от миналата година - 22 срещу 18.

Кои са 18-те най-големи български компании през 2020-а?

Кои са 18-те най-големи български компании през 2020-а?

Една от тях отчита ръст на оборота от над 367%

В челната тройка по размер на оборота у нас се нареждат "Български енергиен холдинг" (БЕХ), "Аурубис България" и "Лукойл Нефтохим Бургас"

БЕХ се намира на 34-а позиция в класацията, "Аурубис България" е на 38-о място, а на 11-а позиция застава "Лукойл Нефтохим Бургас".

Впечатляващо е представянето на BA Glass Bulgaria - водещ производител на стъклен амбалаж. Компанията направи скок от 198 пункта нагоре с 59% повишаване на оборота си през 2020-а. Производителят се позиционира на 217-о място, като година по-рано заемаше 416-а позиция в класацията.

"Макар че това предприятие не е с българска собственост, инвестициите, които прави тук са значими за развитието на сектора", коментира Пламен Димитров - управител на Coface България.

Оборотът на най-големите компании в региона е намалял с 3,3% през 2020-а година. Ето и подробностите

500-те най-големи компании в региона са изправени пред спад в приходите и още по-рязко понижаване на печалбите от миналата година като оборотът им се е понижил до 667 милиарда евро.

"Средният оборот се сви до 1,333 милиона евро в сравнение с 1,378 милиона евро през изминалата година - това показва мащабното въздействие върху региона, но също и неговата устойчивост и потенциал за растеж", коментира Ярослав Яворски - главен изпълнителен директор на Coface за Централна и Източна Европа.

Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз ръст на приходите и тази с най-голям спад са български

Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз ръст на приходите и тази с най-голям спад са български

"Лукойл Нефтохим" бе изместен от първото място у нас

Топ 3 по държави

За пореден път Полша заема първо място в класацията и по двата критерия - компании и държави. Въпреки че пандемията е засегнала и полските компании, те продължават да бъдат най-големите в региона със среден оборот от 1,6 милиарда евро.

Второ място в класацията заема Чехия с 15,4% от всички компании в региона, представена от общо 77 предприятия с общ оборот от 102 милиарда евро. Автомобилният и транспортният сектор са най-големите в страната с оборот от 35,5 милиарда евро или 34,8%.

На трето място е Унгария, която е представена от 68 водещи компании в целия регион - 5 по-малко от предходната година. Оборотът на унгарските компании е намалял сравнително леко, едва с 1,1%, но загубата на нетни печалби е достигнала 49,6%. Най-развиващите се сектори в държавата са автомобилният и транспортният, които доминират на пазара.

Трите най-големи сектора, които генерират почти 54% от общите приходи

Тази година първо място заемат химическата индустрия, горивата, пластмасовата промишленост и фармацията. Автомобилният и транспортният сектор са на второ място, а на трета позиция е неспециализираният сектор.