Продажбите на нови автомобили в света през 2022 г. възлизат на 80 милиона 976 хиляди единици. Това е с 0,6% по-малко от постигнатия резултат през 2021 г., показват данните, публикувани от аналитичната агенция L MC Automotive.

Китай и САЩ са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Има размествания в челната тройка за 2022 г. спрямо предходната година

Китай отново стана абсолютен лидер в продажбите - 26,614 милиона единици, като ръстът на търсенето на нови автомобили в страната достигна 4,4%. В същото време, отбелязва агенцията, резултатите Поднебесната империя можеха да бъдат още по-високи, ако не бяха ограниченията, свързани с ковид пандемията, както и липсата на полупроводникови елементи.

Втората позиция принадлежи на американския автомобилен пазар - 13,736 милиона нови автомобила са намерили своите купувачи в САЩ. Спадът в търсенето обаче достигна 7,8%, което е най-лошото представяне на този бранш от 2011 година.

"Бронзовият медал" отива в страните от Западна Европа - дилърите от този регион са обслужили 11,622 милиона купувачи. Но продажбите са намалели с 6,2%, въпреки че към края на годината се наблюдаваше възходяща тенденция.

България е първа в ЕС по ръст на продажби на нови коли през 2022 г.

България е първа в ЕС по ръст на продажби на нови коли през 2022 г.

Подобен е резултатът само на още една страна

Държавите от Източна Европа са на четвърто място с резултат от 2, 946 милиона единици. И в този регион обемът на продажбите намалява - със солидните 26,8%.

В Южна Америка през миналата година са продадени 2,34 милиона нови автомобила, като регионът отчита 0,2% ръст на продажбите.

От основните автомобилни пазари заслужава да се отбележи и Япония - в тази страна през миналата година са регистрирани 4,166 милиона нови коли, което е с 5,2% по-малко от 2021 година.