Първите две държави в света по продажби на автомобили за изминалата 2022 година са Китай и САЩ. Тези две държави са и с най-големите икономики в света, но с разменено водачество. През 2021 г. държава с третата по големина икономика - Япония, беше трета и по брой продадени автомобили, но вече е на 4-то място. 

Индия изпревари Япония за първи път и стана третият по продажби в света автомобилен пазар, след Китай и САЩ. Това обяви Обществото на индийските производители на автомобили (SIAM), съобщи в-к Business Standard.

В Китай продажбите на автомобили са нараснали с 1,7% до 26,75 милиона единици през 2022 г., спрямо предходната година.

В същото влеме, в САЩ регистрират спад от 7,8% на годишна база при продажбите на автомобили, до 13,89 млн. броя.

Според предварителните данни, публикувани от японското издание Nikkei, през 2022 г. в Япония са продадени 4,2 милиона автомобила, което е спад от 5,6% спрямо 2021 г., затова страната вече е 4-ят пазар по продажби на автомобили.

Срив при продажбите на нови автомобили в Япония

Срив при продажбите на нови автомобили при третата най-голяма икономика в света

Показателят е най-нисък за последните 45 години

През 2022 г. в Индия са продадени 4,25 милиона превозни средства, включително леки автомобили и търговски превозни средства, което прави страната трета в света по продажби на превозни средства. Ръстът при продажбите на автомобили в Южноазиатската страна беше постигнат чрез увеличаване на производството от автомобилните производители, в отговор на голямото търсене.

Припомняме, че през 2018 г. в Индия бяха продадени приблизително 4,4 милиона автомобила, но през 2019 г. продажбите паднаха до 4 милиона броя. През 2020 г., поради пандемията от Covid, продажбите се сринаха под 3 млн. броя. Въпреки това, през 2021 г. продажбите на автомобили в Индия се възстановиха и достинаха 4 милиона броя.

През 2021 г. Китай също беше лидер на световния пазар с 26,27 милиона продажби на превозни средства, следван от САЩ (15,4 милиона) и Япония (4,44 милиона броя).

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите