Обикновен козунак от 500 грама този Великден, при поскъпналите съставки, ще струва вече 4,00-4,20 лева, при 2,20-2,50 лева преди година. Това коментира за БТА председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

По думите му, самият той ще се откаже от производството на т.нар. домашен козунак, който се меси с истинско прясно мляко, свинска мас и олио, като се добавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки. "При калкулирана цена от 9-10 лева за брой, едва ли ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде на вятъра", казва Няголов, прогнозирайки намаляване на покупките на козунаци.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите посочи, че брашното за сладкия хляб вече се търгува по 1260 лева за тон, при 740 лева за тон по Нова година.

Дори локумът е с нова цена - вместо 1,8 лева, сега е 4 лева за кг. В козунака освен брашно, най-много се влага олио, което при доставките на едро е по 6,10 лева за литър, изрежда Няголов. Той добавя, че въобще не коментира голямото поскъпване на електроенергията и горивата.

Затова Няголов, както и сладкарите, очакват около 50% спад в производството на козунак за Великден в сравнение с празника през миналата година.

Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, в тази пазарна ситуация повечето производители от бранша ще намалят производството и ще ограничат асортимента до "най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят традицията за Великден".

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света