В САЩ през този месец може да бъдат загубени повече работни места, отколкото в най-тежкия месец на финансовата криза. С това предупреждение излезе през миналата седмица бившият икономически съветник на президента Доналд Тръмп Кевин Хасет.

По неговите думи страната трябва да очаква "един от най-големите спадове, които са виждани някога". Според експерта март може да завърши с 1 милион работни места заради тежко засегнатите от коронавируса индустрии. За сравнение през март 2009 година заетостта в Щатите се сви с 800 000 работни места.

И докато окончателните данни за месеца не са ясни, въпреки тежката криза, в която се намират някои сектори, други намират възможност за разрастване на дейността си. И за наемане на нови служители.

Според публикация на CNN Business в най-голямата икономика в света водещи компании търсят повече от 760 000 служители. До голяма степен те имат операции във фармацевтичния сектор, в търговията с хранителни стоки, както и с доставките на храни до домовете.

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

Това ще изпревари загубата от периода на Голямата рецесия

Най-голям брой хора търси една от големите американски компании за доставка на хранителни продукти. Intercard се нуждаят от 300 000 души в Северна Америка, които са готови да наемат за следващите три месеца. С наемането им екипът на компанията ще се удвои.

Верига номер 1 в търговията на дребно - Walmart, също обяви подобни планове наскоро. Гигантът се нуждае от 150 000 нови служители на пълен и непълен работен ден, като и на временни позиции, в своите складове, както и за извършването на доставки. Лидерът в онлайн търговията Amazon от своя страна ще търси 100 000 служители, за да гарантира извършването на всички поръчки в страната.

С подобни намерения са и по-големите вериги за поръчки на храна в Щатите. Пицариите Domino's и Pizza Hut ще търсят общо 40 000 души.

"Нашата компания и франчайз мрежата ни иска да е сигурна, че не само осигурява храна за хората, но и предоставя възможност за тези, които търсят работа в момента, особено за такива, които са сериозно засегнати от ограничаването на ресторантьорската индустрия", казва главният изпълнителен директор на Domino's Ричард Алисън.

2 500 000 души могат да загубят работата си в Испания заради коновавируса

2 500 000 души могат да загубят работата си в страната с втората най-висока безработица в ЕС

Големите компании вече са освободили временно десетки хиляди служители