Икономическата криза, в която Испания се потопи през миналата седмица заради разразяването на епидемията от коронавирус, ще остави драматични числа за историята. Едни от тези данни са свързани със служителите, които временно остават без работа. Това пише авторът на местното икономическо издание Cinco Días Ракел Паскуал Кортес в свой анализ по темата.

Испания остава втората най-сериозно засегната от пандемията страна в Европа след Италия, а това крие сериозни рискове за пазара на труда там. Остава въпросът колко от хората, които са временно освободени от своите работодатели, ще бъдат върнати обратно на работа след края на кризата.

Това определено е риск за европейската членка, която е на второ място по равнище на безработицата в съюза. Според данните на Евростат към януари 2020 година Гърция е водеща в това отношение с ниво на показателя от 16,5%. За Испания то е 13,7%.

Кортес посочва, че според актуалните изчисления на Центъра за икономически прогнози към Автономния университет на Мадрид, представени в края на миналата седмица, между 2 000 000 и 2 500 000 работници може да бъдат засегнати от т.нар. Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE).

Защо Испания все още не може да се справи с едно от най-високите нива на безработица в света?

Защо Испания все още не може да се справи с едно от най-високите нива на безработица в света?

В страната има няколко предпоставки за това

Това е залегнала в законодателството на Испания процедура, която позволява на компаниите временно да освободят свои служители при форсмажорни обстоятелства. Те обаче могат да бъдат върнати обратно на работа след като работодателят им се справи с трудностите.

Ракел Кортес посочва, че някои от големите компании в европейката страна вече са се възползвали от тази възможност, която им дава ERTE. Сред тях е и най-голямата компания в световната модна индустрия Inditex. През миналата седмица собственикът на Zara и още редица други известни марки обяви, че ще съкрати временно 25 000 свои служители. Те няма да работят поне до 15 април.

Автомобилният производител Seat, от своя страна, освобождава временно 14 812 служители, а авиокомпанията Iberia е предприела същото за 13 900 свои служители.

Веригите за бързо хранене, които също са сред сериозно засегнатите от мерките, действащи в страната, също освобождават част от работниците си. Групата Zena Alsea, която управлява Starbuck's и Domino's Pizza в Испания, съкращава временно 22 000 служители. Същото важи за 14 000 такива на Burger King.

Inditex съкращава временно 25 000 служители

Най-голямата компания в модната индустрия съкращава временно 25 000 служители

Засега това ще засегне само пазара в Испания