Голяма част от бизнесите във Великобритания очакват разходите им да се покачат през следващата година като резултат от поевтиняването на паунда, но повече от половината от тях не правят абсолютно нищо, за да се защитят от риска, предава Bloomberg.

Британската търговска камара заяви, че 63 процента от компании очакват покачване на цените, а едва шест процента са на обратното мнение. Паундът поевтиня срещу долара с около 10 процента, откакто Великобритания реши да излезе от Европейския съюз през юни 2016 г., а анкета сред икономисти на Bloomberg предполага, че падането на цената ще продължи през следващите 12 месеца.

46% от общо 1 300 компании, анкетирани от камарата, не са предприели никакви стъпки, за да намалят валутния риск. Най-малко мерки са предприели най-малките компании.

"Компаниите очевидно усещат ценовия натиск от поевтиняването на паунда", казва Адам Маршал, генерален директор на търговската камара. "И докато бизнесът чака отговори за Brexit и връщането на по-силна валута, те трябва да предприемат стъпки, за да се предпазят за рисковете", допълни той.

Спадът на паунда наистина помогна на износа на Великобритания, но въздействието на растящите разходи натежава все повече на икономиката.