От компанията за бизнес разузнаване MicroStrategy обявха, че започват да плаща на изпълнителните си директори във виртуалната валута бикойн, вместо в традиционни пари. Новината идва едва седмица след като една друга фирма, Sacramento Kings, обяви, че всички нейни служители могат да изберат да получават заплатите си в пари или биткойн.

Според иявлението на MicroStrategy Бордът на директорите променя режима си на финансова компенсация.

"От тук насетне всички членове на Борда, които не са преки служители, ще получават всички заплати и комисионни за услугите, които вършат в биткойни, вместо в традиционни пари."

Кои са най-големите публични компании, притежаващи биткойн

Кои са най-големите публични компании, притежаващи биткойн

И колко койна държат към момента

Фирмата твърди, че преминаването към заплащане във виртуалната валута биткойн подчертава ангажимента към водещия цифров актив като възможен запас от стойност. Според тях това е плюс, защото биткойнът е необвързан със суверенната парична политика на дадена страна.

Изпълнителният директор на MicroStrategy Майкъл Сайлър е един от най-известните привърженици на биткойните. Неговата компания започна сериозни инвестиции във виртуалните пари още през август 2020 г.

Междувременно биткойн продължава да се утвърждава както като средство за плащане, така и като запас от стойност. В началото на март Tesla обяви, че клиентите й вече могат да купуват колите си с биткойн.

Мъск: Вече може да си купите Tesla с биткойн

Мъск: Вече може да си купите Tesla с биткойн

Едва ли обаче мнозина ще направят това