Дъщерното дружество на белгийския лидер в областта на строителството Cordeel "Кордеел България" работи по четири индустриални проекта в България за обща стойност от 26,8 милиона лева. Те трябва да бъдат готови до средата на следващата година, като общата им площ ще бъде 28 200 квадратни метра.

През изминалата година дружеството е на първо място в страната с пуснати в експлоатация най-много сгради през миналата година. Всички те са с площ от 101 000 квадратни метра.

Най-мащабният проект е разширението на складовата и производствена база на германската компания с дейност в автомобилната индустрия "ВИТТЕ Аутомотив България", който се намира в Русе. Изграждането му е започнало през септември, като трябва да бъде завършено за 9 месеца.

Два от проектите на компанията се намират в Шумен. Става въпрос за нов склад на българския производител на отоплителни уреди и бойлери TESY, който ще бъде с площ от 4500 квадратни метра. Той трябва да бъде готов до края на първата половина на 2019 година.

Другата база в Шумен е на дружеството "Лавена", което произвежда козметични продукти. Проектът е за разширение на производствената и складовата база на фирмата там. Работата по него е започнала през октомври.

Четвъртият проект на "Кордеел България" е за инженерната компания "Мелексис България". Той включва построяването на триетажна сграда и разширяване на производственото пространство, склада и офис частта. Основната работа по нея трябва да бъде готова до началото на следващата година.

"Кордеел България" е част от белгийската група Cordeel, която е специализирана в индустриалното строителство, както и в изграждането на офиси, сгради за обществено ползване и други. Дружеството развива дейност в Белгия, Холандия, Франция, Германия, Сърбия и България.

То стъпва на българския пазар през 1999 година. Годишният оборот на дъщерното дружество у нас е в размер на около 25 милиона евро.