Палестинската въоръжена групировка "Хамас" използва глобална финансова мрежа, за да насочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски нации, прекарвайки пари през тунели в Газа или използвайки криптовалути, за да заобиколи международните санкции, твърдят експерти, цитирани от Reuters.

На този фон "Хамас", която на практика управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след последната атака на организацията, при която бяха убити стотици израелци, предимно цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.

Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?

Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?

Навлизаме ли в десетилетие на стагфлация?

Замразените активи

Израелската полиция съобщи, че е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства от "Хамас", както и криптосметки, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките или стойността на активите.

Снимка 637170

Източник: EPA/БГНЕС

Този ход дава представа за сложната финансова мрежа, отчасти законна, отчасти скрита, която е в основата на "Хамас", или Движението за ислямска съпротива, и неговото правителство в ивицата Газа, което управлява от 2007 г. насам.

Матю Левит, който е бивш служител на американските служби, специализиран в борбата с тероризма, смята, че по-голямата част от бюджета на "Хамас", възлизащ на над $300 милиона, идва от данъци върху бизнеса, както и от симпатизиращи държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Криптовалути

"Хамас" е наричана и санкционирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Великобритания. Групировката все по-често използва криптовалути, кредитни карти или измислени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения.

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Ескалацията в Близкия Изток ще отекне и на бензиноколонките по света

"Хамас" е един от най-успешните потребители на криптовалути за финансиране на тероризма", казва Том Робинсън - съосновател на изследователската компания за блокчейн Elliptic.

След поредица от загуби обаче, тази година организацията обяви, че ще се оттегли от криптовалутите. Поне засега.

Изследователите на блокчейн TRM Labs изчисляват, че набирането на средства чрез криптовалути е нараснало след сраженията през май 2021 година. Според анализаторите контролираните от "Хамас" криптоадреси са получили повече от $400 000.

Само между декември 2021 година и април 2023 година службите на Израел са разбили близо 190 криптосметки, които според тях са били свързани с "Хамас".

Държавна подкрепа?

Държавният департамент на САЩ твърди, че Иран предоставя до $100 милиона годишно в подкрепа на палестински групи, включително "Хамас", като посочва и използваните методи - чрез подставени лица, корабни трансакции и благородни метали.

До миналата година "Хамас" е създала тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност $500 милиона в различни компании и организации от Турция до Саудитска Арабия, според информация на Министерството на финансите на САЩ.

От 2014 година насам богатият на природен газ Катар също изпраща стотици милиони долари към Газа, като в един момент отделя по $30 милиона на месец, за да подпомогне работата на единствената електроцентрала в анклава и да подпомага нуждаещите се семейства и държавните служители в управляваното от "Хамас" правителство.

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

42% от всички планирани полети до и от Тел Авив са били отменени в началото на седмицата