Малко повече от 48 часа след безпрецедентната атака на палестинските бойци от "Хамас" срещу Израел, много малко неща са ясни. Сред тях обаче е това, че ни предстои дълга, кървава, но и скъпа война. Човешките жертви вече са около 2000, а в икономически план избухването на конфликта на практика елиминира за години напред туристическата индустрия на Израел - сектор, който има потенциала да носи 6% от БВП на страната.

И това е само върхът на айсберга.

Прекършено възстановяване

Израел през годините се утвърди като дестинация за исторически, парти и круизен туризъм. Наличието на свети места за три религии и останки от многобройни древни цивилизации се комбинира с плажове, морски курорти и изключително активна и космополитна културна сцена.

Макар делът на туризма в израелския БВП да намалява от 2000 г. насам, през предпандемичната 2019 г. близо 5 млн. души посетиха страната и по данни на националната статистика това доведе до приходи за индустрията в размер на над 7,6 млрд. долара. Делът на пътуванията и туризма в БВП на страната тогава беше 5,9%.

Историческо: Израел и ОАЕ на практика премахнаха митата

Историческо: Израел и ОАЕ на практика премахнаха митата

Бизнесът може да спечели много от нормализацията на отношенията между двете страни

Коронавирусът удари много силно именно тази сфера, но през 2022 г. приходите отново надминаха 5 млрд. долара, а данните до май тази година показаха доближаване до предпандемичните нива - 1,76 млн. посещения от януари при малко над 2 млн. по същото време през 2019 г.

С оглед натрупаната инфлация от 11,09% за периода, изглеждаше, че туризмът в Израел през 2023 г. ще е индустрия за над 8 милиарда долара.

Това, разбира се, няма да се случи - различни държави (сред които - и България) евакуират своите туристи, отменят се полети и наистина не изглежда твърде вероятно някой да иска да посети държава, която в момента води война - с размяна на ракетни удари и атаки по земя с множество цивилни жертви.

Загуба на работна ръка

Ескалацията на напрежението между Израел и "Хамас" няма как да не се пренесе и върху отношенията между обикновените хора от двете страни на барикадата.

Според "Хаарец" около 150 000 палестинци от Ивицата Газа и Западния бряг работят легално в Израел. Те са важни за функционирането на много бизнеси в страната. С оглед непрестанните бомбардировки в Газа, част от тези хора вероятно поне в краткосрочен план няма да могат да се трудят - особено при евентуално отваряне на втори палестински фронт на Западния бряг.

Снимка 636911

Източник: EPA/БГНЕС

От друга страна, масовата мобилизация в Израел също обезкървява предприятията - техни служители на всякакви нива бяха привикани още от събота.

Петролът скача

Израел не е крупен производител на петрол, но случващото се на територията му от събота насам притеснява анализаторите, защото те виждат риск от дестабилизация на целия Близък Изток.

Затова и не е изненада, че петролът от сорт "Брент" скочи с 5 на сто по време на търговията в Азия, става ясно от цитирани от "Ройтерс" данни.

Турция и Израел искат да строят газопровод

Турция и Израел искат да строят газопровод

Така Турция би си осигурила още един доставчик на газ

С оглед очевидната подготовка на Израел за сухопътна операция в Газа, поевтиняване скоро не може да се очаква, а всички ще понесем бремето на войната през по-скъпи горива и стоки.