Израел и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за свободна търговия помежду си, с което се премахват или намаляват митата за 96% от стоките, предаде "Ройтерс".

Двете страни се споразумяха за него преди година, като това е поредна стъпка в нормализацията на отношенията им, започнала през 2020 г. с подкрепата на САЩ.

Израел ще изнася повече природен газ за Европа

Израел ще изнася повече природен газ за Европа

Страната увеличи производството си

Защо е важно: През последните 20 години ОАЕ се превърна в търговски хъб с глобално значение, с което надгради икономиките на отделните емирства, които преди това разчитаха единствено на добива на нефт и газ. От друга страна, високотехнологичните производства са традиционна силна страна на Израел. Споразумението ще позволи на компании от еврейската държава да участват в публични проекти в ОАЕ.

Дубай има икономически план за $8,7 трилиона, с който да покрие следващото десетилетие

Дубай има икономически план за $8,7 трилиона, с който да покрие следващото десетилетие

Над 300 000 глобални инвеститори вече помагат това да се случи

Следващите години ще покажат колко добра ще е колаборацията между двете страни.

Контекст: През голяма част от своята история Израел е бил или във война с арабските държави, или в етап на подготовка за бойни действия. Това постепенно се променя и политическото ръководство на страната търси ново начало в отношенията си със страните от региона. По време на подписването на споразумението с ОАЕ външният министър Ели Коен заяви, че се работи за нормализиране на диалога и с други арабски държави.

За управляващите в Йерусалим външнополитическите успехи точно в момента са много необходима добра новина на фона на мощните антиправителствени протести срещу спорната съдебна реформа.