Производството на природен газ в Израел се е увеличило с 22% през първата половина на годината и правителството планира да увеличи износа, който ще се насочи към Европа. Причината за това е най-тежката енергийна криза на Стария континент от десетилетия, съобщава Bloomberg.

По данни на Министерството на енергетиката на Израел до юни производството е нараснало до 10,85 млрд. куб. м на годишна база, като износът е около 42% от общото количество. Голяма част от увеличението се дължи на производството от находищата Тамар и Левиатан в Източното Средиземноморие.

Турция и Израел искат да строят газопровод

Турция и Израел искат да строят газопровод

Така Турция би си осигурила още един доставчик на газ

Израел увеличава добива, тъй като европейските държави търсят природен газ, а цените на енергията на континента са рекордни. Европейският съюз се отдръпва от ключовия доставчик Русия след нахлуването на страната в Украйна, а Москва също ограничи доставките, което кара купувачите да бързат да търсят алтернативи преди зимата.

Приходите от газ, минерали и такси са нараснали с около 50% и са достигнали $253 милиона, като почти всички са от газ.

През юни Израел подписа меморандум за разбирателство с Египет и ЕС, насочен към увеличаване на производството и износа на газ в региона. Газът ще се доставя до Египет и след това ще се реекспортира в блока.

Първоначалните потоци по сделката не се очаква да бъдат значителни, но биха могли да осигурят на Европа част от необходимия й газ, тъй като израелският добив се увеличава още повече през следващите години.

Зад сделката за газ между Азербайджан и ЕС прозира сянката на Русия

Зад сделката за газ между Азербайджан и ЕС прозира сянката на Русия

Председателят на ЕК и президентът на Азербайджан подписаха меморандум за удвояване на износа на газ от Азербайджан за блока.