Като част от мисията на Европейския съюз да се отърве от руския природен газ, в средата на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха меморандум за удвояване на износа на газ от Азербайджан за блока.

Но това споразумение противоречи на собствените цели на ЕС в областта на климата, както и на неговите стандарти за правата на човека, пише за Politico Глигор Радечич от CEE Bankwatch Network.

Европейската подкрепа за разширяването на добива на газ само ще обогати автократичния режим в Азербайджан, известен с ширещата се корупция и репресиите срещу цялата опозиция в страната, смята Глигор Радечич.

Германия постигна целта за запълване на хранилищата с газ до 75% предсрочно

Германия постигна целта за запълване на хранилищата с газ до 75% предсрочно

Капацитетът за съхранение в най-голямата икономика в Европа е около 23,3 милиарда кубически метра

Това, което малко се обсъжда обаче, е, че критичната инфраструктура, необходима за добива и транспортирането на газ от Каспийско море до Европа, е в съсобственост с руският петролен и газов гигант, тясно свързан с режима на руския президент Владимир Путин - "Лукойл".

Една от най-големите петролни и газови компании в света, самата "Лукойл" твърди, че е един от трите най-големи данъкоплатци в Русия, като е платила повече от 200 милиарда долара данъци само през 2019 г. "Лукойл" също така е сред компаниите в санкционния списък на САЩ.

"Лукойл" оперира в азербайджанския петролен и газов сектор от 1994 г. В началото на 2000 г. той съсредоточи усилията си в Азербайджан върху разработването на находищата на изкопаем газ Шах Дениз, които са сред най-големите в света.

Азербайджан е готов да удвои доставките на газ за България

Тази страна е готова да удвои доставките на газ за България

Държавата може да ни доставя допълнително до 1 милиард куб. м газ годишно

Всъщност, няколко дни преди инвазията на Русия в Украйна, "Лукойл" завърши придобиването на дела на малайзийската Petronas в газокондензатното находище Шах-Дениз в Каспийско море за 1,45 милиарда долара, като повиши дела си в проекта от 10 процента на 19,99 процента и стана вторият по големина акционер след British Petroleum (ВР).

Освен Шах Дениз, което ще бъде основното поле за износ през следващите десетилетия, "Лукойл" преследва и други потенциални разработки в Азербайджан. През 2021 г. компанията купи 25 процента дял в проекта за проучване на полуостров Shallow Water Absheron (SWAP) от BP.

И след 30 години спор, през януари същата година, когато Азербайджан и Туркменистан се споразумяха за съвместно разработване на находището Достлук, разположено на границата на съответните им сектори на Каспийско море, бяха обсъдени инвестиционните възможности за "Лукойл" да участва в съвместното начинание на Азербайджан и Туркменистан.

Може ли Азербайджан да помогне за решаването на газовата криза в Европа?

Може ли Азербайджан да помогне за решаването на газовата криза в Европа?

Страната ще пусне в експлоатация още газови находища, за да отговори на търсенето

В допълнение към азербайджанския източник на изкопаем газ, свързан с ЕС, "Лукойл" е и акционер в Южнокавказкия газопровод, най-източната част на SGC. И има 15,992 процента дял в Азербайджанската компания за доставка на газ, спедитор и продавач на азербайджанския изкопаем газ, предназначен за Европа чрез SGC.

Междувременно, насърчаван от Комисията под прикритието на смекчаване на зависимостта на Европа от руския изкопаем газ, самият SGC се сблъска със сериозна опозиция от гражданското общество за нарушаване на редица политики на ЕС. 

SGC е единственият маршрут, свързващ газовите находища в Каспийско море с ЕС и Азербайджан започна да изнася газ за Европа през него през 2020 г. Коридорът минава през Грузия, Турция, Гърция, Албания и Италия към други пазари на ЕС и се състои от Газопроводът Южен Кавказ, Трансанадолският тръбопровод, Трансадриатическият тръбопровод и други разклонения, докато основното му активно газово находище в момента е газовото находище Шах Дениз в Каспийско море.

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Това стана чрез банката ВТБ (Азербайджан)

Според фон дер Лайен Азербайджан е "решаващ и надежден партньор за нашата сигурност на доставките". И все пак руското участие в ключови части от азербайджанската газова верига по пътя към Европа поставя под съмнение всякакви твърдения за енергийна сигурност.

"Лукойл" обаче не само е основен данъкоплатец в Русия, който може да използва печалбите си от газ от Азербайджан, за да финансира военната машина на Путин, но и позицията му в толкова много азербайджански проекти дава на компанията достъп до информация, която може да се използва в подкрепа на продължаващото въоръжение на Русия на собствен износ на изкопаеми горива, пише още Глигор Радечич.

Тази сделка просто не може да помогне на ЕС да се справи с потенциалния недостиг на газ сега, категориче е той. Според думите му увеличаването на капацитета за производство и транспортиране на газ е технически невъзможно за по-малко от пет години и ЕС вече трябва да започне да намалява значително търсенето на газ, за ​​да постигне собствените си цели в областта на климата.

ЕК подготвя газова сделка между ЕС и Азербайджан

ЕК подготвя газова сделка между ЕС и Азербайджан

В проектодокумента обаче се предвиждат и изискванията по "зелената" сделка

"Крайно време е Комисията да започне да се учи от миналите си грешки по отношение на енергийната диверсификация и енергийната сигурност въз основа на сделките, сключени с автократични режими. Те служат само за увековечаване на фиксацията на изкопаемите горива в Европа, точно когато най-отчаяно това трябва да приключи", пише в заключение Радечич.