Банката ВТБ (Азербайджан) ще продължи да осъществява всички финансови транзакции с кореспонденти в Руската федерация посредством Системата за предаване на финансови съобщения (СПФС) на Централната банка на Русия. Това се казва в съобщение на азербайджанската банка, цитирано от ТАСС.

"Клиентите на ВТБ (Азербайджан) могат да извършват обичайните операции с Русия по изпращане и получаване на средства в рубли, конвертиране на получените рубли в азербайджански манати, както и извършване на финансови операции в манати в страната", се казва още в съобщението.

В него се отбелязва, че банката е юридическо лице, със седалище на територията на Република Азербайджан и работещо съгласно нейното законодателство.

"Банката разполага с достатъчна ликвидност и капитал и продължава да работи както обикновено, като предоставя на клиентите си необходимите финансови услуги", се подчертава в съобщението на банка ВТБ (Азербайджан).

През 2014 г. руската Централна банка стартира в тестов режим Системата за предаване на финансови съобщения (СПФС), която може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от нейните "канали", припомня ТАСС.

През 2017 г. СПФС започна да работи в пълен обем, предавайки съобщения за транзакции във всяка валута. Първоначално руският аналог на SWIFT беше предназначен само за ползватели на територията на Русия, но до април 2021 г. към СПФС се включиха повече от 20 беларуски банки, арменската "Аршидбанк" и киргизската "Банка на Азия". Достъп до системата имат и дъщерни дружества на най-големите руски банки в Германия и Швейцария.

Кои са 7-те руски банки изключени от системата SWIFT? Най-голямата не е в списъка

Кои са 7-те руски банки изключени от системата SWIFT? Най-голямата не е в списъка

Днешното решение на ЕС е координирано с международните партньори на ЕС, като САЩ и Великобритания