Европейският съюз прие днес да бъдат изключени основни руски банки от системата SWIFT - доминиращата глобална система за междубанкови финансови транзакции - се казва в съобщение на Европейската комисия. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин.

По-конкретно, ЕС изключва от системата SWIFT банките: "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Банк Россия", "Совкомбанк", "Внешекономбанк" и "ВТБ Банк".

Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила от 12-ти март. Това ще даде на системата SWIFT и други оператори кратък преходен период за прилагане на мярката, като по този начин се смекчат евентуалните отрицателни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в ЕС. В зависимост от поведението на Русия, ЕК е готова да добави още руски банки към санкционния списък

Засега ограничителната мярка не се прилага спрямо "Газпромбанк" и най-голямата руска банка "Сбербанк".

Германия и Италия изразиха опасения през последните дни, че няма да могат да плащат руските газови доставки, от които са силно зависими, в случай че банките, натоварените със съответните плащания, бъдат блокирани в SWIFT.

Системата SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година.

Вече общо 80% от руската банкова система е обект по един или друг начин на пакета финансови санкции на ЕС, приети от 2014 година насам, посочва европейският представител.

Банките, към които е насочена настоящата сериозната санкционна мярка, са избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7.

Днешното решение на ЕС е координирано с международните партньори на ЕС, като САЩ и Великобритания, поясняват от ЕК.

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Великобритания и Чехия искат да изключат Русия от международната разплащателна мрежа, но САЩ засега са против