Европейската комисия ще предложи на страните от ЕС сделка с Азербайджан за увеличаване на вноса на природен газ и подкрепа за разширяването на съответния тръбопровод. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на проектодокумент на Комисията.

Проектът на меморандум за разбирателство, който трябва да получи одобрение от участващите правителства и все още може да бъде променен, е част от усилията на Европейския съюз да намали зависимостта от руския газ.

"ЕС и Азербайджан се стремят да подкрепят двустранната търговия с природен газ, включително чрез износ за Европейския съюз през Южния газов коридор на най-малко 20 млрд. куб. метра газ годишно до 2027 г., в съответствие с търговската жизнеспособност и търсенето на пазара", се посочва в проектодокумента, с който разполага Ройтерс.

По Трансадриатическият тръбопровод, последният етап от тръбопроводната мрежа на Южния газов коридор, миналата година беше транспортиран повече от 8 млрд. куб. метра азерски газ в европейски държави, като Италия.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха

В проекта се казва, че и двете страни по сделката ще насърчат финансирането на разширяването на газапроводната мрежа, за да се увеличат доставките до Европа. Добавя се обаче, че подобни инвестиции в инфраструктура трябва да могат да пренасят и нисковъглеродни газове в бъдеще.

Увеличаването на доставките също така, ще наложи Азербайджан да разшири добива на газ в страната.

Проектът подчертава важността на "дългосрочните, предвидими и стабилни договори", за осигуряване на сигурност на доставчиците на газ. Но също така се казва, че бъдещите газови договори ще трябва да бъдат приведени в съответствие с целите на ЕС за изменението на климата, което, според Брюксел, ще изисква рязко намаляване на употребата на газ, особено след 2030 година, посочва Ройтерс.

И двете страни трябва да увеличат действията си за ограничаване на емисиите на метан, включително чрез стимули за улавяне на газ, който иначе би отишъл в атмосферата, се казва още в проектодокумента.

Европарламентът: Инвестициите в природен газ и АЕЦ са "зелени"

Европарламентът: Инвестициите в природен газ и АЕЦ са "зелени"

Евродепутатите проправят пътя предложението да прерасне в закон.